Legalább 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandnál

BBC pusztulnak a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinek Új-Zéland bálna
A hatóságok szerint a delfinek partraszállása sajnálatos, de természetes jelenség ezen a területen.
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zéland Déli-szigetén, amely a delfinpusztulások hírhedt helyszíne - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A vadon élő állatokkal foglalkozó illetékesek elmondták, hogy az állatokat először csütörtökön észlelték, a Déli-sziget búcsúnyársának három kilométeres partján.

Pénteken a mentőcsapatok öt delfint, amelyek túlélték az éjszakát, vissza tudtak terelni a mély vízbe,

de ezek közül kettő később ismét partra sodródott, és el kellett altatni őket, hogy megrövidítsék szenvedésüket - mondták el a BBC News-nak az állatvédők.

A pusztulás csak egy legújabb tömeges partrasodródás a Farewell Spitnél, Új-Zéland déli szigetének legészakibb csücskében.

A hatóságok szerint a delfinek partra vetődése sajnálatos, de természetes jelenség ezen a területen.

Nem teljesen érthető, hogy a delfinek miért kerültek partra, de a ismert, hogy hajlamosak erre. Nem tekinthetők veszélyeztetettnek, bár pontos populációszámuk nem ismert.

A Farewell Spit, egy 26 km-es homokpad, amely a tengerbe nyúlik. Az egyik elmélet szerint nyáron a tengerfenék sekélyessé válik az öbölben, amely

megzavarhatja a delfinek tájékozódását.

A legborzasztóbb partrasodródás 2017 februárjában történt, amikor csaknem 700 delfin vetődött partra, ami 250 halálos áldozatot követelt.

Tavaly a mentőknek sikerült megmenteniük 28 delfint, de a többiek elpusztultak.