Az Amerikai Egyesült Államok lépéseket tesz a disznódelfinek védelmében

disznódelfin
Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus)
Vágólapra másolva!
Az USA Kereskedelmi  Hivatala a múlt héten tilatkozott a mexikói hatóságoknál, amiért nem védik meg a kaliforniai disznódelfint, egy kritikusan veszélyeztetett delfinfajt.
Vágólapra másolva!

Az USA KereskedelmiHivatala tiltakozott az illetékes mexikói kormányszerveknél, amiért nem védik meg a kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfint (Phocoena sinus). Ez az első panasz a két ország és a Kanada közti kereskedelmi egyezmény aláírása óta, ami 2020-ban lépett hatályba; a szerződés erősebb környezetvédelmi szabályokat tartalmaz, mint az előző.

Ha a vita nem oldódik meg, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat vethet ki. 2021- júliusáig a mexikói kormány betiltotta a halászatot a

Kaliforniai-öbölben, ami durván 10 kaliforniai disznódelfin, fajuk utolsó túlélőinek menedékhelye.

De még abban a hónapban Mexikó megváltoztatta az álláspontját azzal, hogy lehetővé tette 60 hajónak a halászatot ott egyszerre.

Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus). Forrás: https://ng.24.hu/termeszet/2019/03/18/mar-csak-tiz-vaquita-maradt/

A kaliforniai delfin populáció t drasztikusan visszaeset az illegális halászhálókba gabalyodás miatt, amit szintén egy veszélyeztetett hal, a totoaba megfogására használnak, amelyek úszóhólyagját különleges csemegének tekintik és gyógyszerként használják Kínában.

(Forrás: American Association for the Advancement of Science)