Itt az idő, hogy kivizsgáltassa fémallergiás tüneteit!

fém, ékszerek, fémallergia
Bizonyos fémek esetén nagy mennyiségű belélegzése, avagy érintése helyi irritatív gyulladásos folyamatokat indít el, azonban kisebb adag sem mindig veszélytelen. Az allergiás folyamatok beindításához sokszor pár mikrogramm mennyiség elegendő. A háttérben legtöbbször I-es vagy IV- es típusú allergiás reakció, illetve autoimmun válasz áll. A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, a betegséget egész életére hordozza magával. Jelenleg sajnos olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné, nem áll rendelkezésre.
Vágólapra másolva!
A fémallergia kivizsgálása epicutan teszttel történik. A hát bőrére ragasztott tapaszokat több alkalommal is ellenőrzi az orvos, a vizsgálat így összesen hét napig tart. Az epicutan teszt elvégzésére a téli időszakban ideálisabbak a feltételek, mint a nyári melegben, mivel nem érheti víz, izzadság, nedvesség a hát bőrét az adott hét alatt. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan készüljünk fel rá.
Vágólapra másolva!


Így zajlik az epicutan teszt

A vizsgálat során a beteg hátára ún. kamrás tapaszokat ragasztanak fel. Ezek tartalmazzák a vizsgált allergéneket, amelyekről a beteg kikérdezése alapján feltételezhető, hogy a panaszait okozzák – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ezt követően a bőrreakciót figyeljük meg a tapaszok alatt. Először a felrakást követő 30 perc múlva, majd 24, 48, 72, 96, 120 órával később -a hét minden napján- és egy hét múlva is.

A tapaszokat ez idő alatt víz nem érheti, a nyári melegben a fokozott verejtékezés miatt nagyobb az esélye, hogy felválnak, ezért a hűvösebb évszakokban jobb elvégezni.

Ez jelzi a fémallergiát

Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Dr. Moric Krisztina azonban azt is elmondta, hogy epicutan teszttel nemcsak a fémallergia vizsgálható, hanem így lehet kimutatni például a kozmetikumok által okozott, fogászatban használt anyagok, hajfestékek és ételadalékok által okozott allergiás reakciót is.

Bizonyos fémek esetén nagy mennyiségű belélegzése, avagy érintése helyi irritatív gyulladásos folyamatokat indít el, azonban kisebb adag sem mindig veszélytelen. Az allergiás folyamatok beindításához sokszor pár mikrogramm mennyiség elegendő. A háttérben legtöbbször I-es vagy IV- es típusú allergiás reakció, illetve autoimmun válasz áll. A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, a betegséget egész életére hordozza magával. Jelenleg sajnos olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné, nem áll rendelkezésre. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/femallergia

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Ha allergiás panaszaink vannak, forduljunk allergológushoz, aki alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről és a válaszaink alapján eldönti, hogy vérvizsgálatra, epicutan tesztre, vagy egyéb vizsgálatra van-e szükségünk.

Ha epicutan tesztre kerül sor, számoljunk vele, hogy a tapaszok felragasztását követő hétben nem utazhatunk el, hiszen több alkalommal is meg kell jelennünk a rendelőben egy rövid időre, amíg leolvassák a tapaszokat. A tapaszokra próbáljunk meg vigyázni, hogy víz ne érje, az edzést függesszük fel a vizsgálat idejére.

Érdemes ezt az odafigyelést megtenni, hiszen a vizsgálat csak így adhat megbízható eredményt, ami alapján körülményes és költséges beavatkozásokhoz kapunk fontos információkat. Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek.

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)