Valóban segíthet a cink a megfázás kezelésében?

nyomelemek
Létfontosságú nyomelemek - cink, kobalt, nikkel - oldata
Vágólapra másolva!
Amikor 1771-ben Hieronymus David Gaubius német orvos bemutatta a nyugati tudományos közösségnek a „sok ígérettel kecsegtető gyógyszert", a cinket, még sokan nem hittek neki. Több mint kétszáz évvel később, most már a gyógyszertárak polcainak alaptartozéka. Köztudott, hogy azon ritka dolgok egyike, amelyek segíthetnek a megfázás leküzdésében. Vagy mégsem? Egy új tanulmány most erre kereste a választ.
Vágólapra másolva!

A cink-kiegészítők használatára vonatkozó bizonyítékok egyelőre korlátozottak és a kapcsolódó vizsgálati eredmények eddig vegyesek voltak. A szakemberek azonban a mai napig nem vizsgálták megfelelően az adagolást, a pontos összetételt és a felírás időtartamát.

A BMJ Open tudományos szaklapban publikált tanulmányban huszonnyolc véletlenszerű, kontrollos vizsgálat új metaanalízise megerősítette azt az elképzelést, miszerint a cink megelőzheti a tüneteket és lerövidítheti a vírusos légúti fertőzések, például a megfázás vagy az influenza időtartamát.

Létfontosságú nyomelemek - cink, kobalt, nikkel - oldata Forrás: BSIP/CARDOSO / BSIP/Cardoso

– mondta Jennifer Hunter, az integratív orvostudomány orvosa, az ausztráliai Western Sydney Egyetem munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Két nagy kínai vizsgálat is azt találta, hogy a nagyon alacsony dózisú cink orrspray csökkenti a klinikai megbetegedések kockázatát; míg az Egyesült Államokban végzett két kisebb, a szájon át bevehető cink megelőző hatásait értékelő vizsgálat kizárta a cinkhiányos embereket.

Hozzátette: amikor a cinket megelőző kezelésként alkalmazzuk, az elemzés szerint 28 százalékkal kisebb a kockázata az enyhébb tünetek, és 87 százalékkal a közepesen súlyos tünetek kialakulásának a kockázata. A cink, mint a betegség után alkalmazott kezelés enyhén csökkentette a tünetek fennállásának időtartamát.

A szakemberek szerint a cink bevétele általánosságban körülbelül két nappal csökkentette a legrosszabb tüneteket.

A kutatók közben figyelmeztettek, hogy bár az eredmények érdekesek, nem sokat árulnak el arról, hogy a cink valójában hogyan fékezhetne meg egy vírusos fertőzést, például a megfázást. Hangsúlyozták: a klinikai orvosoknak és a fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy továbbra is jelentős bizonytalanság áll fenn a különböző cinkkészítmények, a dózisok és a beadási módok klinikai hatékonyságát illetően. Ahogy fogalmaztak, "egyszerűen további kutatásokra van szükség".