Mutatunk egy módszert, ami csökkenti a szívroham kockázatát

zöldség, növényi étrend
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány szerint a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szívrohamok kockázatát. A Johns Hopkins kutatói több mint 10 ezer résztvevő étkezési adatbázisát tekintették át, amelyben 1987 és 2016 között megfigyelt, középkorú amerikai felnőttek adatai szerepeltek, akiknek a vizsgálat megkezdésekor nem volt szív- és érrendszeri problémájuk.
Vágólapra másolva!

A tudósok a vizsgálatuk során azt találták, hogy a legtöbb növényi eredetű ételt fogyasztóknál 16 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, 32 százalékkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás kockázata.

A kutatók a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban hangsúlyozták azonban, hogy nem feltétlenül kell olyan, óriási lépéseket tennünk, mint a húsról való teljes lemondás; egyszerűen csak érdemes csökkenteni az állati eredetű termékek mennyiségét az étrendünkben.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk Forrás: Anna Pelzer

– mondta Casey M. Rebholz, az epidemiológia adjunktusa a ZME Science online tudományos portálnak. – Természetesen egyes ételek jobbak, mások rosszabbak.

Hozzátette: a kevésbé feldolgozott, valamint a telített és transzzsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának általános irányelvei továbbra is érvényesek, ám a főszabály mégis a következő:

a növényi eredetű élelmiszerek javítják az általános egészségi állapotot és csökkentik számos, veszélyes állapot kockázatát.

És nem csupán a szívbetegségekről van szó: korábbi tanulmányok a növényi étrendet a rák kockázatának csökkentésével és a hosszú élettartam növelésével kötötték össze.

– mutatott rá Rebholz. – Az egyes élelmiszerek tekintetében előfordulhat némi eltérés, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztaniuk.

A szakemberek kiemelték: ezek az eredmények összhangban állnak más, táplálkozási mintákkal kapcsolatos korábbi megállapításokkal,

beleértve a magas vérnyomás megállítására vonatkozó étrendi megközelítéseket vagy a DASH étrendet (Dietary Approaches to Stop Hypertension, amely célja az volt, hogy az egészséges étrend vérnyomáscsökkentő hatását igazolja), amelyek ugyanazokat az élelmiszereket hangsúlyozzák.