WHO: katasztrofálisan hat a világjárvány a rákgyógyításra

pandémia
A pandémia miatt világszerte háttérbe szorult a nem fertőző betegségek ellátása
Vágólapra másolva!
Katasztrofálisan hat a nem fertőző betegségek, köztük a rák gyógyítására a világjárvány - hívta fel a figyelmet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális európai igazgatója csütörtökön, a rákellenes világnapon.
Vágólapra másolva!

A cél, hogy ne legyen életveszélyes betegség a rák

A koppenhágai székhelyű szervezet vezetője kiemelte, hogy az új koronavírus okozta világjárvány miatt visszaesett a daganatos betegek ellátása, késnek a diagnózisok és a kezelések. Az elmaradó diagnózisok mellett egyes országokból gyógyszerhiányt is jelentettek, ezért előreláthatóan emelkedni fog a rákos megbetegedések és halálozások száma.

A pandémia miatt világszerte háttérbe szorult a nem fertőző betegségek ellátása Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Az európai WHO olyan jövőben reménykedik, ahol a rák nem lesz életveszélyes betegség.

"Nem tudjuk megszüntetni a rákot, de törekszünk arra, hogy a rák okozta halálozást megszüntessük" - mondta Kluge. A hivatalos adatok szerint 2020-ban Európában 2,7 millió embernél fedeztek fel rákot, 1,3 millióan haltak meg a rosszindulatú daganatok számos változatának következtében. A WHO európai régiója 53 országot foglal magában.

Túl nagy veszteség évente több, mint kétmillió ember

Kluge megjegyezte, hogy egy normális évben a régión belül majdnem 2,2 millió ember hal meg rákban, ami "túlságosan nagy szám, ha tudjuk, hogy ezek a halálozások megelőzhetők lettek volna".

Ráksejtet megtámadó fehérvérsejtek Forrás: Science Photo Library/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

A régióban nőttek az egyenlőtlenségek a kezeléshez való hozzáférésben, a különbségek csökkentésére a regionális iroda csütörtökön új kezdeményezést indított,

amelynek öt fő területe a megelőzés,

a korai felismerés, hozzáférés a diagnózishoz és a kezeléshez, a palliatív - tüneteket és mellékhatásokat csökkentő – ellátás "Először a gyermekrákra, a méhnyak- és melldaganatra fókuszálunk" - tette hozzá közleményében Kluge.

(Forrás: MTI/dpa/AFP)