Ezért használnak az extrovertáltak más szókészletet

boldogság, természet
A természet nem csak szép, hanem alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre
Vágólapra másolva!
Az a mód, ahogyan az ember beszél, számos dologra világíthat rá a személyiségével kapcsolatban. Egy több mint 80 ezer embert érintő pszichológiai kutatás metaanalízise észrevehető összefüggést talált a szóválasztás és az extrovertáltság között, amely az öt legnagyobb személyiségjegy egyike.
Vágólapra másolva!

A személyes vagy online interjúk alapján készült tanulmány azt találta, hogy az extrovertáltak szívesebben választanak optimista érzelmeket kifejező szavakat: például „boldogság" és „szeretet". Emellett szívesebben használják a közösségi interakciókra utaló szavakat, mint például a „mi", a „beszélgetés", a „megosztás" vagy a „találkozás".

Az extrovertáltak több pozitív szót használnak Forrás: pexels.com

– mondta Lin Qiu, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem pszichológus a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mivel kis összefüggésről van szó, úgy gondoljuk, hogy erősebb nyelvi mutatókra van szükség még ahhoz, hogy tényszerűségekről beszélhessünk.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a társas interakció fontos jellemző az extrovertáltak körében, akik általában inkább nyitottabbak és boldogabbak más emberek társaságában. Az introvertáltak ezzel szemben szeretnek egyedül lenni, és több negatív érzelmet tapasztalnak, amikor másokkal kell kommunikálniuk.

Társaságban még inkább kifejeződnek a szókészlet különbségei Forrás: pexels.com

A pszichológusok már régóta gondolkodnak azon, vajon ezek a különbségek észrevehetőek-e a szóhasználatban.

A legutóbbi „big data" kutatás 80 ezer ember bevonásával izgalmas eredményekre jutott: a tudósok összehasonlították az introvertáltak és az extrovertáltak különböző összefüggésekben és életkorokban használt szavaikat.

– mutatott rá Lin Qiu. – Egy másik érdekes megállapítás az, hogy az extrovertáltak akkor is pozitív érzelmi szavakat használnak, amikor valójában nem érezték ezeket a dolgokat; talán azért, hogy jobb képet mutassanak magukról társaságban.

A tanulmányt a Journal of Research in Personality tudományos szaklapban publikálták.