Ígéretesek az őssejtkezelések a koronavírus okozta tüdőgyulladás ellen

őssejt laboratórium Pipetting sample Biotechnology biomedical biochemical STEM analysis biochemistry BIOLOGY biomedicine pipette pipetting multi WELL PLATE cell research CHEMISTRY CANCER pharmaceutical experiment genetics medical
Ígéretes lehet az őssejt-terápia a COVID-19 tüdőgyulladás kezelésében
Vágólapra másolva!
Ígéretesnek bizonyultak az első kínai őssejtkezelések a Covid-19-betegek kezelésében a koronavírus-járvány idején Pekingben - közölték kínai kutatók.
Vágólapra másolva!

"Tanulmányunk megmutatta, hogy emberi mesenchymális őssejt intravénás infúziója biztonságos és hatékony megközelítés a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében, köztük olyan idős betegek esetében, akiknél súlyos volt a tüdőgyulladás" - idézte a Fort Worth-i Észak-texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának közleménye Csin Kun-lint, akinek amerikai laboratóriuma segítette a pekingi orvosokat abban, hogy 21. századi megoldást találjanak a súlyos járvány leküzdésében.

Az őssejtkezeléssel a kutatók az immunrendszert akarták erősíteni, hogy kivédje a vírus támadását. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket, három beteg placebót. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból. A placebóval kezelt egyik beteg meghalt, egynek súlyosbodott az állapota, a harmadiknál akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS) lépett fel.

Ígéretes lehet az őssejtterápia a COVID-19 tüdőgyulladás kezelésében Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

A kutatócsoport tanulmánya az Aging and Disease című folyóirat áprilisi számában fog megjelenni. A kutatócsoport az International Society on Aging and Disease társaság részeként dolgozik, amelyet Csin alapított, aki 20 éve foglalkozik őssejtkutatással. Tanulmányukat a jövőben nagyobb mintára fogják kiterjeszteni.

"Amikor a koronavírus támad, egy vírus előidézte citokin-vihar keletkezhet, amikor az immunrendszer annyira hevesen reagál, hogy folyadék tölti meg a tüdőt, károsítva a szöveteket. "Úgy véljük, ez lehet az egyik fő oka annak, hogy a Covid-19-tüdőgyulladás megöli a beteget - ez az aktív vihar, amely megpróbál fellépni a vírus ellen" - magyarázta David P. Siderovski professzor.

(Forrás: MTI)