Az USA-ban a fagyhalál, Ausztráliában a hőguta fenyeget

víziló
This recent undated handout photo released to AFP on January 24, 2019 by the Adelaide Zoo shows Brutus the hippo getting hosed down in the heat at Adelaide Zoo in the South Australia city of Adelaide. - Temperatures in southern Australia topped 49 degrees Centigrade (120 F) on January 24, shattering previous records as sizzling citizens received free beer and heat-stressed bats fell from trees. (Photo by Handout / ADELAIDE ZOO / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ADELAIDE ZOO" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja - erősítette meg pénteken az Ausztrál Meteorológiai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, ez volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. 2018 egyébként az ország történetének harmadik legmelegebb éve volt; csak 2005 és 2013 előzte meg.

Közben viszont az ország északi részén a monszun miatt özönvízszerű esőzés pusztít. Ausztrália északkeleti részén, a Queensland államban fekvő Townville városát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a helyieknek pedig utasításba adták, hogy hagyják el otthonaikat, és húzódjanak biztonságba. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök utasítására a helyi iskolák és óvodák sem nyitottak ki pénteken. A tömegközlekedés is csak csökkentett üzemben működik.

Slaggal hűtik Brutust, az adelaide-i állatkert vízilovát a 49 fokos hőségben Forrás: AFP/Handout

A rendőrség tudatta: több embert ki kellett menekíteni otthonaikból, mert az esőzések miatt két helyen is földcsuszamlás volt. A várost az esőzés elvágta a külvilágtól. Halálesetről egyelőre nem érkezett hír. A helyi tanács beszámolója szerint eddig 25 ezer homokzsákot helyeztek ki az árvízi védekezés részeként, és pénteken további 18 ezer zsákot szállítanak ki oda, ahol szükség van rájuk.