Drasztikusan csökkent tavaly télen a mézelő méhkolóniák száma

A termesztett kultúrfajok és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet különböző méhfajok nélkül
Vágólapra másolva!
A mézelő méhkolóniák száma nem kevesebb, mint 16 százalékkal csökkent a 2017-18-as télen. A Strathclyde Egyetem vezetésével végzett nemzetközi kutatás 33 európai ország, valamint Algéria, Izrael és Mexikó 2563 méhészének önkéntesen benyújtott információin alapult.
Vágólapra másolva!

Egyenlőtlenek a veszteségek

A harminchat országban végzett felmérés szerint a tél elején összesen 544 879 kolóniát tartottak számon, amiből tavaszra 89 124 egyszerűen odalett. A telepek elvesztésének fő oka az időjárás, a királynéval kapcsolatos kérdések és a természeti katasztrófák. A nemzetközi kutatócsapatot a Strathclyde Egyetem vezette.

A termesztett kultúrfajok és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet különböző méhfajok nélkül Forrás: pexels.com

A veszteségek azonban egyenlőtlenül oszlanak el a világon: Portugália, Észak-Írország, Olaszország és Anglia 25 százalékot meghaladó veszteségeket szenvedett, míg a veszteségi ráta Fehéroroszország, Izrael és Szerbia területén 10 százalék alatti maradt.

Németországban, Svédországban és Görögországban viszont jelentős különbségek mutatkoztak.

A természeti katasztrófák is érintik őket

A méhcsaládok száma a vizsgált területen 16,4 százalékkal csökkent, ami azonban kisebb, mint a 2016-17-es, 20,9 százalékos veszteség mértéke. Bár ez jól első hangzásra jól hangzik, de szignifikánsan mégis magasabb, mint a 2015-16 -os tél 12 százalékos veszteségi rátája.

Megdöbbentő a 16 százalékos csökkenési ráta Forrás: Origo

– mondta Dr. Alison Gray, a Strathclyde Egyetem Matematikai és Statisztikai Tanszékének előadója és a Journal of Apicultural Research szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. – Bár a kolóniákat télen figyeljük meg, mégis az előző nyár körülményei határozzák meg, hogy mi történik velük.

Az ázsiai méhatka is támadásokat indít

A korábbi évek hasonló tanulmányaiból hasonló megállapítások derültek ki, ám azok a méhészek, akik a mézelési szezon alatt áttelepítették a telephelyeiket és így a méheik új virágporforrásokhoz jutottak, kevesebb veszteségről számoltak be, mint azok, akik megmaradtak a régi helyen. Ez a megállapítás azonban ellentétes a korábbi kutatások eredményeivel.

Méhatka veszélyezteti a kaptáraban a lárvákat is Forrás: Wikipedia

– magyarázta dr. Gray. – Sok kolónia akkor pusztul el, amikor problémák akadnak a kolónia királynőjével, például, ha eltűnik vagy ha nem rak megtermékenyített tojásokat, amikből a munkás méhek lesznek. Emellett a legtöbb kolóniát az ázsia méhatka is támadja.