Egyelőre nem kapnak ivovizet a Bajkál-tóból a Kínaiak

jég, Bajkál-tó
5765943 21.01.2019 The Moon rises over Oltrek island in the ice-covered Lake Baikal, in Irkutsk region, Eastern Siberia, Russia. Vladimir Smirnov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Környezetvédők tiltakozása nyomán leállította egy orosz bíróság azt a kínai építkezést, amely a szibériai Bajkál-tó vízéből ivóvizet akart nyerni.
Vágólapra másolva!

A bíróság az építkezés környezetkárosító hatásával indokolta döntését - közölték az irkutszki hatóságok.

Az építkezés területén végzett hatósági vizsgálat során kőolaj- és ipari hulladékmaradványokat találtak.

Az UNESCO világörökségének részét képező Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, amely a Föld édesvízkészletének egyötödét adja. A tó 1200 állat- és 600 növényfaj otthona, ezek fele csak ott őshonos.

A kínai vállalat építkezése a tó délnyugati partjainál januárban kezdődött azzal a céllal, hogy egy évi 190 millió liter ivóvizet nyerjenek. A helyi lakosok és környezetvédők tiltakoztak a terv ellen, több mint 900 ezren írták alá az építkezés elleni petíciót.

Bajkál-tó Forrás: Sputnik/Vladimir Smirnov

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet oroszországi részlege szerint az építkezés veszélyezteti a térség ökoszisztémáját, az ott élő állatokat, különösen a helyi madárvilágot.

A környezetvédők emlékeztettek arra, hogy a tavat már régóta számos környezeti probléma fenyegeti, 2015-ben rekord alacsony vízállást, 455,86 méter mértek, és az alacsony vízállás legalább 2020-ig tart a világ legmélyebb tavában.