Horror: megette mumifikálódott gyerekét az elkeseredett anya

makákó, Evalyne
Evalyne a kölyke maradékát rágcsálja
Vágólapra másolva!
Felkavaró cikk jelent meg a közelmúltban egy olasz kutató tollából. A cikk annak a történetét írja le, hogyan őrizgette, majd ette meg halott kölykét egy nőstény makákó egy olasz természetvédelmi rezervátumban, olvasható az IFLScience ismeretterjesztő portálon.
Vágólapra másolva!

Az Evalyne nevű barnalábú makákó (Macaca tonkeana) az olaszországi Parco Faunistico di Piano dell'Abatino nemzeti park lakója. Vele történt a nemrég megfigyelt különleges és hátborzongató eset, melyről Arianna De Marco, a Fondazione Ethoikos kutatója és munkatársai számoltak be a Primates szakfolyóiratban.

A makákónak kölyke született, amely négy nappal később elpusztult. A majomanya két napig gyászolta a halott újszülöttet – ami nem ritka a majmok között. Rávisított a kifutó plexiajtaján látszódó tükörképére, majd kurkászni és hurcolni kezdte a halott kölykét.

A már oszló kölyköt se hagyta magára

– írták a szerzők a cikkben.

Evalyne a mumifikálódott kölykével Forrás: Arianna De Marco

Nyolc nap elteltével a test mumifikálódott, azaz kiszáradt. További hat nap múlva a koponya leesett, de Evalyne továbbra is gondozta a tetemet, mellére helyezte és kurkászta. Gyakran hordozta a kezében vagy a szájában.

„Az elhúzódó hurcolás az anya utódjához való kötődéséről árulkodik” – mondta De Marco az IFLScience-nek.

Megette a maradékot

Ez után még jobban eldurvultak a dolgok.

A 19. napon vették észre először, hogy Evalyne rágcsálja a tetem kiszáradt húsát és elfogyaszt belőle részeket.

Ezt a viselkedést először jegyezték fel ennél a makákófajnál, de a National Geographic szerint más makákófajban már legalább egyszer megfigyelték.

Evalyne a már lebomló tetemmel Forrás: Arianna De Marco

A 22. napra a kölyök teste teljesen szétesett, bár Evalyne még ekkor is a szájában vagy a kezében tartotta a maradványokat az idő nagy részében. Utoljára a 25. napon látták a testmaradványokkal, valószínűleg egy kar- vagy lábcsonttal.

Nagyon erős az anya-utód kapocs

A szerzők nem tudják biztosan, mi válthatta ki ezt a viselkedést, de elképzelhető, hogy azért történt mindez, mert az újszülött még élt néhány napig a születése után.

– mondta De Marco.

Evalyne a kölyke maradékát rágcsálja Forrás: Arianna De Marco

Ez nem azt jelenti, hogy a majmoknak van jól körvonalazható fogalmuk a halálról, de a korábban élő újszülött reakcióinak hiánya aggodalmat kelthetett az anyában. Ujjának vagy nyelvének a halott kölyök szájába dugásával az anya valószínűleg szopóválaszt akart kiváltani.

De Marco szerint a megfigyelés nem volt annyira felzaklató, inkább „egyszerre volt megható és érdekes”.