A legjobb antibiotikum karnyújtásra van

hagyma hagymák
Different varieties of garlic at International Green Week in Berlin, Germany, 23 January 2015. The 80th International Green Week comes to a close. Photo: FELIX ZAHN/dpa
Vágólapra másolva!
Egy ezeréves elixír hatékonyabb lehet, mint a modern antibiotikumok – legalábbis ezt állítják a kutatók.
Vágólapra másolva!

Vissza a középkorig

Az ezer évvel ezelőtt íródott angolszász műben beszámoltak egy olyan szemelixírről, amely vöröshagymából, fokhagymából, borból és ökörepéből készült és friss kutatások szerint képes a Staphylococcus aureus baktériumot, más néven MRSA-t 90%-ban eltörölni. A recept a IX. századi középkori orvosi kódexből, a Bald’s Leechbook-ból származik. Az eredeti receptet a University of Nottingham tudósai alkalmazták az antibiotikum-rezisztencia elterjedése miatt. Egy friss felmérés jóslatai alapján 2050-re 300 millió embert fog megölni a Staphylococcus aureus baktérium, ha a csapat nem talál a jelenlegi antibiotikumoknál hatásosabb ellenszert rá.

Hatásosabb, mint gondolták

"Úgy gondoltuk, hogy a kódexban található recept elkészítése után az elixír kis mennyiségű antibiotikumként fogja kifejteni hatását. A hatóanyagok összetételei és azok hatásai azonban lenyűgöztek minket” – nyilatkozta Freya Harrison mikrobiológus, a kutatás vezetője. Az eljárás hatásosabbnak bizonyult, mint azok az antibiotikumok, amelyeket laborban, egereken tesztelnek.

A legfőképp hagymából álló elixír amennyire egyszerű, akkora áttörést jelenthet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn

A középkori recepttel a kutatók elsőként Notthingamban kísérleteztek laboratóriumi körülmények között, odafigyelve annak pontos elkészítésére, – a 9. században másfajta szőlőből készült a bor – majd laborban alaposan megvizsgálták a hatásait. A 90%-os „kórokozó-eltörlés” sikerein felbuzdulva a későbbiekben az Egyesült Államokban is tesztelték a módszert egereken. Az kísérleti állatok kórokozóit huszonnégy óra alatt irtotta ki a módszer, ellentétben a hosszabb hatóidejű – vagy egyáltalán nem ható – modern antibiotikumokkal. "Még mindig nem tudom elhinni, hogy egy 1000 éves antibiotikum valóban ennyire hatékony és még működik is” – mondta Harrison. A kutatás részletei az alábbi videóban láthatók.