Gömbölyű savak, kerek tanninok - ezek a tudomány borai 2015-ben

MTA bora
Borkóstolás az MTA-n
Vágólapra másolva!
Hatodik alkalommal hirdette meg „A Magyar Tudományos Akadémia Bora” cím elnyerésére kiírt bormustráját az MTA. Az idei bormustrán különösen a vörös- és a desszertborok nyerték el a bírálók tetszését. A cikk szerzője személyesen is leellenőrizte kellően gömbölyűek-e a savak és megfelelő-e a díjazott borok mineralitása.
Vágólapra másolva!

45 magyar pincészet és borászat 110 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti "Az MTA Bora" elismerő címet. Felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, középkategóriában pedig száraz és félszáraz, illetve félédes és édes fehérborokat, valamint száraz vörösborokat és rozékat rangsoroltak a bírálók.

A bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. Az alelnöki posztot Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke töltötte be, tanácsadóként pedig Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora működött közre a versenyben.

Lovász László és Niszkács Miklós a díjkiosztón Forrás: MTA/Szigeti Tamas

Sokan kötődnek a borhoz

"Magyarországon nehéz olyan embert találni, aki ne kötődne valamilyen formában a borhoz" – hangsúlyozta a díjátadón elmondott köszöntőjében Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Mint mondta, felesége családja és az ő nagyszülei is termeltek bort, így tudja, hogy a borászat nagy hozzáértést kívánó szakma. Kiemelte, az MTA mindig örömmel vállalja egy ilyen magas színvonalú bormustra megrendezését, a magyar borászok teljesítményét méltatva pedig úgy fogalmazott: ha ki kellene választania egy olyan területet, amelynek képviselői szaktudásukkal kimagasló eredményeket tudtak elérni, akkor a borászokat említené elsők között.

A mustrára a 22 magyar borvidék közül 13-ból érkezett nevezés. A legtöbbel, 35-tel idén is a tokaji pincészetek és borászatok voltak jelen a versenyen. A villányiból 22, a szekszárdiból pedig 10 bort jelöltek készítőik. A leggyakoribb évjárat a 2013-as volt. Ebből az esztendőből 39, 2012-ből 20, 2011-ből pedig 19 bort bíráltak el a szakértők.

Kevés őshonos bor

Bár a borverseny egyik fő célja a magyar autochthon (őshonosnak tartott) vagy a Kárpát-medencében már régen meghonosodott fajták (kadarka, kékfrankos, furmint, olaszrizling, hárslevelű stb.) népszerűsítése, a furmintot leszámítva az idén sem a hazai szőlőfajtákból készült borok szerepeltek jól. A bírálók alig találkoztak olaszrizlinggel, kéknyelűvel, Irsai Olivérrel vagy cserszegi fűszeressel, kékfrankosból csak három volt, a kadarka pedig teljesen hiányzott.

A díjazott borok kiállítása Forrás: MTA/Szigeti Tamas

A középkategória nyertesei

A középkategória száraz/félszáraz fehérborainak nyertese – és a cikk szerzőjének egyik kedvence – a Petrányi pince 2012-es Csopaki Olaszrizlingje lett. Mint az ismertetőben írják: Csopakon a rizling kultikus fajta. Megszólítja az embert. Finom illata, könnyű ihatósága, a korty végén a legendás mandulás íz mindenkiben emléket hagy. Én csak annyit tudok hozzáfűzni ehhez, hogy illatában és ízvilágában ilyen gazdag száraz fehérbort még nem ittam. Szakértő ismerőseim is elismeréssel csettintettek a megkóstolása után.

Talán csak egy kis szervezési hiba rontotta ennek és általában a fehér boroknak az értékét a kóstolón. Későn hűtötték be a borokat, így a fehér borok nem érték el az ideális fogyasztási hőmérsékletet.

Egészen kivételes íz- és illatvilágot képvisel a félédes és édes fehérbor kategória nyertese, a Pelle pince 2012-es Zsófia Cuvée-je. Mint Pelle Marianna elmondta, a bor olyan szép, mint a lánya. Boldogok lehetnek a szülők, mert, a borból kiindulva, csodaszép lehet a lányuk.

A vörösborok közül a Takler Borbirtok 2012-es Szekszárdi Merlot-ja vitte el a pálmát. A borról én sem mondhatok mást, mint az alkotója. „Gazdag, telt vörösbor, a málna és az eper élénk jegyeivel. Szép test, kerek tanninok, hosszú utóíz jellemzi.”

A rozéborok közül a 2014-es Szöllősi Rosé lett az MTA bora.

Borkóstolás az MTA-n Forrás: MTA/Szigeti Tamas

A felső kategória nyertesei

Itt már szó bennszakad, hang fennakad, ha méltatni kell a nyertes borokat. Bár a vörösbor kategória nyertese az egészen kiváló 2011-es Mayer Kopár Cuvée lett, személyes kedvencemmé az Eszterbauer Borászat Mesterünk Szekszárdi Cabernet Franc Merlot Cuvée 2012-es évjáratú bora vált. Ez egy kivételesen harmonikus alkotás. Tüzes és mégis lágy. Bársonyos, de izgalmas. Ha életem végéig csak egyféle bort ihatnék, nem bánnám, ha ez lenne az.

A fehérborok közül a nyertes Nyári pince 2013-as Szent György-hegyi hárslevelűje is élményszámba megy. A desszertborok között a Patricius Borház 2006-os Tokaji 6 puttonyos Aszúja diadalmaskodott. Itt csak idézni tudom a borászat leírását. Illatban trópusi gyümölcsök, kajszi- és birsaromák jellemzik. Ízben hihetetlen lendület, tartalmas eleganciával, Tokaj minden különlegességével. Szép egyensúly, hosszú lecsengéssel.

Az összes díjazott bor ezen az oldalon tekinthető meg.