Levideózták a fürge nyelvű kaméleont

kaméleon nyelv
A kaméleon nyelve villámgyorsan kapja el a zsákmányt
Vágólapra másolva!
Videó készült a kaméleonról, miközben villámgyorsan ejtette el zsákmányát hihetetlen nyelv akrobatikájával.
Vágólapra másolva!

Az 1500 képkocka/másodperces lassított felvételen jól látható az állat figyelemreméltó gyorsasága és vadászó rutinja. A párduckaméleon alig több mint 0,07 másodperc alatt nyújtotta ki nyelvét testhosszának kétszeresére. Nyelvének gyorsulása eléri a 41 G-t, amely egy vadászgép maximális gyorsulásának a négyszerese. A kis hüllőknek „csontbázis” található a nyelvüknél, amely erős izmokat rögzít, ez a speciális szövet a gyakorlatban úgy működik, mint egy rugó. A nyelvük hegyén lévő labdaszerű izom tapadókorongként funkcionál, amint az eléri a zsákmányt.

A kaméleon nyelve villámgyorsan kapja el a zsákmányt. (A fürge nyelvű állat videójáért kattintson ide) Forrás: Youtube / BBC Earth Unplugged

A kaméleonoknak nem csak hogy mindenhol ott van a szemük (360 fokban látnak, a két szemük egymástól függetlenül működik), de egy 2015 januári felmérés szerint a gerinces állatok közül nekik mozog a leggyorsabban a nyelvük. A Bradypodion thamnobates dél-afrikai kaméleonfaj a nyelvét például 1 kilogramm izomtömegre számítva 41 kilowatt teljesítménnyel löki ki.