A legszebb tudományos kutatóintézetek

ALBA
Vágólapra másolva!
Ha kutatóintézetet mondunk, biztosan nem lenyűgöző, csodaszép épületekre gondol az ember – pedig a tudományos laboratóriumoknak sem kell unalmas, száraz helyeknek lenniük. Összegyűjtöttük a legszebbeket!
Vágólapra másolva!

1. Syracuse Center of Excellence, Syracuse, USA

A központ laboratóriumait nagyrészt a Syracuse Egyetem diákjai és kutatói használják. A centrum elsőszámú célkitűzése, hogy tudósok és tanulók együtt dolgozzanak a különböző környezettudatos megoldásokon, mint az energia innovatív felhasználása vagy a víztartalékok újrahasznosítása. Az épület letisztult, ultramodern és gyönyörű – hatalmas üvegablakaival és egyszerű, de mutatós dizájnjával tökéletes helyszínt nyújt a jövő zöld felfedezéseinek.

Syracuse Center of Excellence Forrás: Facebook

2. Fizikai Tudományok Laboratóriuma, Cornell Egyetem, Ithaca, USA

A Borostyán Ligás Cornell Egyetem Fizikai Tudományok Laboratóriuma magában ötvözi a régi és az új építészeti elemeket – ugyanúgy találhatunk benne a régi központhoz tartozó görög oszlopokat, mint a felújítás során hozzácsatolt világos, üveges tereket. A labor kibővítése kivételesen nem ártott a korábbi, neoklasszicista stílusban épült Baker Laboratóriumnak, sőt, inkább kiemeli a régi építészeti jegyek szépségét.

Fizikai Tudományok Laboratóriuma, Cornell Egyetem Forrás: Cornell.edu

3. Wilson Hall, Batavia, Illinois, USA

A Wilson Hall a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratórium (Fermilab) fő központi kutatóépülete. Nevét a létesítmény első igazgatójáról, Robert Rathbun Wilsonról kapta – az ő érdeme volt, hogy a laboratórium a tervezett idő előtt nyithatott meg, és jóval a büdzsé alatti költségekkel. A Wilson Hall különleges alakjával mára az egész Fermilab jelképévé vált – belülről legalább annyira látványos, mint kívülről.

Wilson Hall Forrás: Wikimedia Commons

4. La Trobe Molekuláris Tudományok Intézete, Melbourne, Ausztrália

A La Trobe Egyetem molekuláris tudományokkal, biotechnológiával és nanotechnológiával foglalkozó intézete, a LIMS nagyon ötletes épülettel büszkélkedhet – külső ablakai előtt molekulákat imitáló, színes szerkezetek függenek, amelyek megadják a kampusz hangulatát. A LIMS célja, hogy a különböző területek (mint például a biokémia, genetika, vagy a kémia) szakértői együtt dolgozhassanak egy tökéletesen felszerelt, modern helyszínen. A LIMS ezen kívül fontos képzési központ is, biztosítva a diákok kutatási körülményeit. A kreatív épületegyüttest egyébként Google Earth segítségével tökéletesen be lehet járni – ahogyan arra az intézet honlapja fel is hívja a figyelmet.

La Trobe Molekuláris Tudományok Intézete Forrás: Facebook

5. A Johannes Kepler Egyetem Mechatronikai Épülete, Linz, Ausztria

A linzi Johannes Kepler Egyetem Tudományparkja lenyűgöző épületekkel van tele – például ezzel a gyönyörű, modern mechatronikai létesítménnyel. A 2007-ben átadott világos, ablakos központ a kampusz éke, hatalmas laboratóriumokkal és gépcsarnokokkal. Az egész terület parkosított, és egyáltalán nem hasonlít egy átlagos egyetemi udvarra – talán éppen ezért bérel rengeteg mechanikai cég is irodát a Tudományparkban.

A Johannes Kepler Egyetem Mechatronikai Épülete Forrás: JKU.at / Hertha Hurnaus

6. Az Arizonai Egyetem Egészségügyi Tudományok Oktatóközpontja, Arizona, USA

Az épület az Arizonai Egyetem Phoenix Orvosbiológiai Kampuszának tagja. Külsejével Arizona jellegzetes tájait akarták behozni az egyetem területére – és nem csak gyönyörűre, de környezetbarátra is tervezték. Az arizonai időjárási körülményeknek megfelelően csökkentett energiafogyasztással működik, és innovatív hűtési módszerekkel küzd a forróság ellen.

Arizonai Egyetem Egészségügyi Tudományok Oktatóközpontja Forrás: phoenixmed.arizona.edu/

7. ALBA laboratórium, Cerdanyola del Vallès, Katalónia, Spanyolország

Az ALBA harmadik generációs szinkrotron sugárzási létesítmény, amely szinkrotron fényt létrehozó elektrongyorsítókkal dolgozik – ez lehetővé teszi az anyag atomi szerkezetének és tulajdonságainak vizsgálatát. Az ALBA, azon túl, hogy mutatós, nagyon komoly és modern létesítmény, a legfejlettebb a mediterrán térségben.

ALBA laboratórium Forrás: ALBA

8. Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem, Szaúd-Arábia

Ez a szürreálisan szép egyetemi épületegyüttes Thuwal városától nem messze található Szaúd-Arábiában. Majdnem 190 ezer négyzetméternyi területen négy laboratóriumépület áll, amelyek elsősorban a környezetvédelmi újítások kutatására koncentrálnak.

Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem Forrás: Wikimedia Commons