Az év fotója vagy az év átverése?

harkály, menyét, zöld küllő
Vágólapra másolva!
Pár órája kezdi elárasztani a netet egy fantasztikus fotó. A képen egy repülő zöld küllő látható, amelynek hátán egy menyét lovagol. A képet egy brit madarász posztolta ki a Twitteren.
Vágólapra másolva!

Jason Ward brit madarász és természetfotós pár órája tette ki Twitterére egy kelet-londoni hobbifotós, Martin Le-May fantasztikus fotóját.

A kép készítésének körülményiről a Business Insider folyóirat számolt be, ahol több kép is látható, ahogy a menyét rátámad a zöld küllőre.

Harkályon lovagló menyét Forrás: Martin Le-May

Az eset állítólag a kelet-londoni Hornchurch Country Parkban történt, ahol Le-May sétált a feleségével. Itt figyelt fel a madárra támadó menyétre, amelyet hihetetlen szerencsével sikerült is megörökítenie.

A támadás – a menyét szemszögéből nézve – balul sült el, mert a nagy harkálynak sikerült a levegőbe emelkednie a hátára csimpaszkodó menyéttel. Le-May elmondása szerint kis repülés után a menyét a nagyobb repülés mellett döntött: elengedte a madarat, és a földre zuhant. Az eset után sem a zöld küllőnek, sem a menyétnek nem esett nagyobb baja.

Hihetetlen, de igaz?

A kép valódiságát többen megkérdőjelezik. Az io9 weboldal szakértői szkeptikusak, de nem tartják teljesen lehetetlennek, hogy tényleg megtörtént eseményt örökített meg a fotó.

Vitathatatlan, hogy a menyét rendkívül agresszív ragadozó. Előszeretettel vadászik a földön óvatlanul eszegető madarakra. Általában ugyan kisebb énekes madarakat zsákmányol, de videón megörökítették már, amint sikerrel ejtett el szarkát, amelynek testmérete hasonló a zöld küllőéhez. Igaz a támadás végig a földön zajlott.

Az is kétségtelen, hogy a zöld küllő nagyon sok időt tölt a talajon kedvenc csemegéinek, a hangyáknak és más rovaroknak a felcsipegetésével. Tehát könnyen eshet menyéttámadás áldozatául.

Az viszont erősen kétséges, hogy a nagyjából 200 grammos madár képes legyen a levegőbe emelni egy hasonló testtömegű (a hím kb. 200-250 gramm, a nőstény max. 117 gramm) menyétet, bármilyen erőteljes repülő is. A ragadozó madarak esetében általánosan igaz az a szabály, hogy a madár nagyjából a testtömege felének megfelelő zsákmányt képes a levegőbe emelni, és a tömege harmadát kitevő zsákmányt képes hosszú távon repülve elhurcolni. Természetesen nem a hátán, hanem a karmai közt.

Szavazzon!

Ön szerint valódi, vagy kamu a harkályon rodeózó menyét?