Két nő is van most a Nemzetközi Űrállomáson

space iss space research terry virts SQUARE FORMAT 2531803 Kazakhstan, Baykonur. 11/22/2014 From left: Prime crew of the ISS 42/43 expedition Terry Virts of NASA (USA), Anton Shkaplerov of Roskosmos agency (Russia) and Samantha Cristoforetti of the ESA (I
Terry Virts, Anton Skaplerov és Samantha Cristoforetti
Vágólapra másolva!
Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz hétfőre virradóra a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra.
Vágólapra másolva!

Az űrhajó gyorsított üzemmódban, körülbelül hat órával a felbocsátás után csatlakozott az ISS-hez. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után kezdi kifejteni hatását az emberi szervezetre.

A Szojuz TMA-15M Anton Skaplerov orosz, Terry Virts amerikai és Samantha Cristoforetti olasz űrhajóst szállította az űrállomásra. Ezzel hatra bővült az ott tartózkodó űrhajósok száma. Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajósok szeptember végén érkeztek oda.

Terry Virts, Anton Skaplerov és Samantha Cristoforetti Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexey Filippov

A hatfős űrmissziójának az érdekessége az, hogy tagjai közül kettő nő. A szeptemberben érkezett Jelena Szerova húsz év után volt az első orosz nő, aki űrutazásban vett részt. A hétfőn csatlakozott 37 éves Samantha Cristoforetti viszont tizenhárom év óta az első női űrhajósa az európai űrügynökségnek.
Legutóbb 2001-ban járt európai űrhajósnő az űrállomáson.