Nemi erőszak áldozataivá válnak a pingvinek

fóka pingvin
Vágólapra másolva!
Nem érezhetik többé biztonságban magukat a Marion-sziget királypingvinjei. A fenyegetés azonban nem az embertől jön, hanem a sziget medvefókáitól, amelyek egyre többször élik ki nemi vágyaikat a madarakon. A két faj közötti szexuális aktust eddig négy alkalommal figyelték meg a kutatók.
Vágólapra másolva!

A felkavaró eseményt legelőször 2006-ban dokumentálták az Antarktisztól északra fekvő, elszigetelt Marion-szigeten. Ekkor a biológusok még a fóka frusztrációját, vagy szexuális tapasztalatlanságát sejtették a háttérben, de ragadozói és területvédő magatartással is próbálták magyarázni a bizarr jelenséget.

Amikor a kutatók később visszatértek a szigetre, további három alkalommal figyelték meg a két faj közti szexuális aktust. „Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy a 2006-os esettel újra szembetalálkozunk, ráadásul egymás után többször” – mondta a BBC-nek Nico de Bruyn zoológus. A jelenséget a Polar Biology című szaklapban publikálták.

Üldözni, elfogni, meghágni

A megfigyelés szerint a fiatal hím antarktiszi medvefókák (Arctocephalus gazella) három alkalommal is párzásra kényszerítettek királypingvineket (Aptenodytes patagonicus). A madarak nemét nem sikerült megállapítani, de egészséges példányoknak látszottak.

Az eddig megfigyelt négy aktus hasonló mintázatot követett: a medvefóka üldözte, elfogta, majd meghágta a pingvint. A fóka többször kísérelt meg párosodni a csapdába ejtett madárral, a próbálkozások nagyjából öt percig tartottak. Mivel a tevékenység igen fárasztó volt a fóka számára, az állat többször is szünetet tartott az aktus során.

Fájdalmas behatolás

A legtöbb madárhoz hasonlóan a pingvineknek sincsenek külső nemi szervei, a párosodás a kloákák összeérintésével zajlik. A hím a tojó kloákájába fecskendezi be az ivarsejtjeit (a kloáka a kétéltűek, hüllők, madarak és néhány emlős közös emésztő-, szaporító- és kiválasztószervi nyílása). A fókák a kloákába próbáltak behatolni az aktus során, amely néhány alkalommal sikerült is: a madarak testnyílása körül ekkor sérülés keletkezett és vérzés volt megfigyelhető. Habár a medvefókák gyakran vadásznak királypingvinekre, az aktusokat követően egy eset kivételével elengedték a madarakat. A kivételnek a legutóbbi incidens számított, amikor is a pingvint az erőszakot követően megölte, majd megette a ragadozó.

Egymástól tanulhatják

A viselkedés okát még csak találgatják a szakemberek. A legújabb magyarázat szerint a szaporodási időszak hormonváltozásai okozzák a fiatal medvefókák bizarr szexuális vágyát, amelyet a könnyű célpontnak számító pingvineken gond nélkül kiélhetnek. Nico de Bruyn szerint az esetek számának növekedéséből arra lehet következtetni, hogy az állatok tanulják a viselkedést egymástól. "A medvefókák táplálkozási viselkedésének tanulmányozásával már bebizonyosodott, hogy ezek az állatok képesek egymás magatartását elsajátítani" - mondta de Bruyn.