Kihaltnak hitt óriáskígyót találtak Romániában

Eryx jaculus, homokiboa, boa, kétfejű kígyó
Vágólapra másolva!
Több mint hetven éve nem látták Romániában azt az óriáskígyókhoz tartozó fajt, amelyre egy Duna menti lakos bukkant a közelmúltban.
Vágólapra másolva!

Nagy izgalmat keltett a herpetológusok (hüllőkkel foglalkozó szakértők) között, amikor egy fotót kaptak egy Duna menti lakostól. A képen ugyanis a nyugati homokiboa (Eryx jaculus) egy példánya volt látható, amelyről úgy vélték, hogy 1935-ben kihalt Romániában.

Egy kutatócsoport rögtön elindult a helyszínre, és kiérkezésükkor még tizenegy példányt találtak az állatból, köztük egy nőstényt és hat fiatal egyedet írja a transindex.ro. A szakemberek nem gyűjtötték be az állatokat, csak a helyszínen vizsgálták meg az egyedeket úgy, hogy a legkevésbé zavarják meg a kígyók életét.

Nyugati homokiboa (Eryx jaculus) Forrás: Guy Haimovitch - Wikimedia Commons

Kevesen tudják, hogy Európában él óriáskígyó (a nyugati homokiboa ugyan csak nagy jóindulattal nevezhető óriásnak a maga 80 centiméteres hosszával). Az óriáskígyók, vagyis a boafélék (Boidae) családjába tartozó többi fajhoz hasonlóan nem mérges kígyó.

Az állatot a népnyelv kétfejű kígyónak is nevezi, mert vastag, tömzsi farka hasonlít a fejére. A most fölfedezett állatok pontos élőhelyét – természetvédelmi szempontból – nem tették közzé.