Megtalálták a legidősebb emberi ürüléket

El Salt
El Salt, az ásatás helyszíne. A területet előszeretettel használta a neandervölgyi ember szálláshelyként
Vágólapra másolva!
Megtalálták az eddig ismert legrégebbi emberi ürüléket a spanyolországi El Saltban. A lelet arról árulkodik, hogy egykor élt közeli rokonunk, a Neander-völgyi ember étrendje változatosabb volt, mint korábban hitték.
Vágólapra másolva!

A Neander-völgyi embert eddig főként húsfogyasztónak gondolták, a most talált ötvenezer éves, fosszilizálódott ürülékben azonban most jelentős mennyiségű növényi anyagot is kimutattak. A Massachusettsi Műszaki Egyetem és a La Laguna-i Egyetem munkatársai olyan biológiai jelzőanyagokat (biomarkereket) kerestek a székletmaradványokban, amelyekből a fogyasztott táplálék eredetére lehet következtetni.

Az eredmények megerősítették azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint a Neander-völgyiek előszeretettel fogyasztottak húst. Ezt egy olyan anyag (koprosztanol) jelenlétéből állapították meg, amely akkor keletkezik, amikor a baktériumok a koleszterint lebontják a bélben. Ezenkívül azonban a kutatók jelentősebb növényi tápanyagbevitel nyomaira is bukkantak, amikor az úgynevezett fitoszterolok lebontásából származó kémiai komponenst fedeztek fel. A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek kémiai szerkezete hasonló a koleszterinéhez.

El Salt, az ásatás helyszíne. A területet előszeretettel használta a Neander-völgyi ember szálláshelyként Forrás: Ainara Sistiaga

Ainara Sistiaga, a kutatás vezetője szerint az eredmény nem meglepő, hiszen a Neander-völgyiek főemlősök, és a főemlősök többsége mindenevő. Az eredményeket a Plos One című online tudományos folyóirat június 25-én megjelent számában publikálták.