Vágólapra másolva!
Új kísérletek eredményei alapján valóban létezik az egyik legnagyobb rendszámú, egyelőre ununpentiumnak nevezett elem.
Vágólapra másolva!

A felfedezést a svéd Lund University kutatói jelentették be. Kísérleteik során megerősítették, hogy létezik egy 115-ös rendszámú elem. A rendszám a kémiai elemek legfontosabb jellemzője, amely azt adja meg, hogy az adott elem hány protont tartalmaz. A periódusos rendszer elejen a hidrogén áll 1-es rendszámmal, míg a másikon - több más szupernehéz elem társaságában - a most bejelentett elem, amely egyelőre az ununpentium (1-1-5) nevet viseli.

Az ununpentium akkor kap majd végleges nevet, ha további kísérletek is megerősítik a létezését. Két szomszédja a tavaly megerősített és elnevezett 114-es rendszámú livermorium (Lv) és a 116-os rendszámú flerovium (Fl) lesznek.

A mostani (a német GSI Helmholtz Center for Heavy Ion Research intézetben zajló) vizsgálatokban 20-as rendszámú kalcium atomokból álló nyalábbal bombáztak 95-ös rendszámú ameríciumból álló céltárgyat, és az összeütköző atomok egy része ununpentiummá egyesült.

Az ununpentium rendkívül bomlékony elem, mindössze a másodperc töredékéig létezik, ezután könnyebb atomokra hasad. Először 2004-ben találtak a létezésére utaló jeleket orosz kutatók, amelyeket most sikerült megerősíteni, a bomlás során keletkező röntgensugárzás megfigyelésével.

A természetben nagy mennyiségben előforduló legnehezebb elem az urán, 92-es rendszámal. A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek kisebb atomokra.