Ezért van ennyi kismacska

Állati veszélyesek.
Vágólapra másolva!
A macskatulajdonosok nagyon keveset tudnak, és sokszor azt is rosszul a kedvenceik szaporodásáról. Ez az egyik fő oka a sok nem kívánt alom megszületésének.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem állatorvosi karának kutatói telefonos felmérést végeztek a macskatartók életkörülményeiről és a macskák szaporodásával kapcsolatos ismereteikről. A kérdésekre 715 háztartásból kaptak választ.

A tanulmányban résztvevő háztartásokban tartott 552 nőstény macskának 128 alma született. Az almok 80 százaléka a macskatartók szándéka ellenére jött világra. A válaszok elemzésekor kiderült, hogy a véletlenszerű almok zöme azért születhetett meg, mert a gazdák úgy hitték, hogy a nőstény macskáknak legalább egyszer szülniük kell, mielőtt ivartalanítanák őket, illetve egynél több macska volt a lakásban.

Kismacskák a londoni Battersea állatothonban Forrás: AFP/Chris Jackson

A macskák szaporodásával kapcsolatban rengeteg tévhit kering. Annak ellenére, hogy a nőstény macska már négyhónapos korától fogamzóképes, a válaszadók 83,5 százaléka úgy tudta, hogy a macskák öt hónapos (vagy idősebb koruk) előtt nem lehetnek vemhesek. A válaszolók több mint negyede (26,4 százalék) pedig azt hitte, hogy a nőstény macska csak egyéves kora után hozhat utódokat a világra.

A válaszolók majdnem fele gondolta úgy, hogy a nőstény macskáknak ivartalanítás előtt egyszer szülniük kell, és 38,8 százalékuk vélte úgy, hogy a nem ivartalanított rokon macskák nem szaporodnak egymás közt.

A tanulmányt végző kutatók megállapították, hogy Nagy-Britanniában évente drasztikusan, mintegy 850 ezerrel lehetne csökkenteni a nem kívánt almok számát, ha a macskatartók nem gondolnák, hogy a nőstényeknek ivartalanítás előtt egyszer kölykezniük kell.

A tanulmány szorgalmazza a macskatartók felvilágosítását a macskák szaporodásáról. Ezt például az állatorvosoknál vagy más helyeken kitett szórólapokkal lehetne megoldani, de akár az iskolákban is oktathatnák az alapvető állattartási ismereteket.