Megfejtették, mi volt a gól a majáknál

Tikal, maja városállam, északi akropolisz
Vágólapra másolva!
Kiderült, mit szimbolizált a maja labdajátékokban a gól: a napkultusszal, a téli napfordulóval függött össze a kultikus játék.
Vágólapra másolva!

Mexikói kutatók megállapították, hogy Chichén Itzában az ünnepi labdajátékokra szolgáló pályát csillagászati megfigyelésekre is használtak az ősi indián kultúra képviselői. A labdajátékokra használt udvar a Chichén Itzá-i templomok közelében található, és most kiderült, hogy olyan megfigyelőtornyokat építettek rá a maják, amelyeket a napéjegyenlőségek és a napfordulók észlelésére emeltek. (Chichén Itzá Mexikóban, a Yucatán-félszigeten fekszik.)

Forrás: AFP
A nagy labdapálya

Mindez magyarázatot adhat a labdajátékoknak a különböző kultuszokban játszott szerepére is. A most megtalált járulékos épületrészek ugyanis a labdapálya alacsonyabb falaira épültek rá. E labdajáték célja az volt, hogy a játékosok könyökükkel, térdükkel és csípőjükkel (mások szerint: vállal, mellel és csípővel) egy nehéz, gumiszerű labdát bejuttassanak egy kőből készült körbe. A kör a falon volt elhelyezve, méghozzá 6,5 méter magasan.

Forrás: AFP
Itt játszották a napkultusz miatt fontos labdajátékot

Most kiderült, hogy a Chichén Itzá-i pálya oldalán olyan építmények is voltak egykor, amelyeken egy vékony rés volt, és a tudósoknak sikerült ezeket a leomlott építményeket rekonstruálniuk. Kiderült az is, hogy éppen a téli napforduló időpontjában sütött keresztül a nap ezeken a réseken. Így a José Huchim irányítása alatt dolgozó mexikói kutatók azt feltételezik, hogy a labdajáték célja is ennek a jelenségnek az imitálása volt. A kőkörbe betaláló labda - mai szavunkkal: a "maja gól" - a téli napforduló idején a vágaton átsütő napot szimbolizálta.

Forrás: AFP
Ez volt a "kapu", ide kellett bejuttatni - hat és fél méter magasra - a labdát

Bár más kutatók vitatják, hogy "obszervatóriumok" lettek volna a maja labdapályákon, azt nem vonják kétségbe, hogy a Napnak valamilyen kultikus szerepe lehetett a labdajátékban.

Már csak alig két hónap, és december 21-én bekövetkezik a "maja világvége". Idén már többször beszámoltunk róla, hogy mindez csupán egy nagyobb maja naptári ciklus, egy 144 ezer napos úgynevezett baktun végét jelenti, de ettől még a számmisztikában és a világvégében hívők továbbra is foglalkoznak a kérdéssel.