A természet segíthet az AIDS ellen

Vágólapra másolva!
Kutatók olyan embercsoportot fedeztek fel Ugandában, akik természetes védettséget élveznek a HIV-vírussal szemben. A csoport kb. két tucat felnőtt tagját vizsgálva kiderült: annak ellenére, hogy partnerük HIV-pozitív volt és mindenfajta védekezés nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, mégsem betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOHa a kutatóknak sikerül megfejteni a rejtélyt, hogy immunrendszerük hogyan képes ellenállni a támadásnak, az felbecsülhetetlen segítséget nyújthat a megfelelő védőoltás előállításához.

Számtalan kísérlet, próbálkozás ellenére eddig még nem sikerült valóban hatásos védőoltást kifejleszteni, noha mintegy 70 kísérleti vakcina már tesztelés alatt áll.

Sokan bíznak abban, hogy a végső megoldás azok szervezetében rejtőzik, akik annak ellenére, hogy számtalan fertőzöttel létesítettek kapcsolatot, illetve fertőztek meg másokat, immunisnak mutatkoznak a vírussal szemben. Nem ez az első eset, hogy HIV-rezisztens embereket találtak: kenyai prostituáltak között például szép számmal vannak olyanok, akiknek semmi szükségük óvintézkedésekre.

Az eddigi vizsgálatok szerint az ugandai törzs tagjainak immunrendszere is sikeresen védekezik a HIV-vírussal szemben. Andrew McMichael professzor, az Oxfordi Egyetem AIDS Kutatási Központjának vezetője bíztatónak nevezte az eredményeket és a kutatás irányát.

"Megerősödött az az elképzelés, hogy létezik egy megfelelő immunválasz, amely sikeresen véd a fertőzéssel szemben, tehát erre kell koncentrálnunk, és előállítani azt a vakcinát, amely ezt az immunválaszt kiváltja."