Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ebola: száznál több áldozat Kongóban

Vágólapra másolva!
Az ebola kongói áldozatainak száma elérte a száznyolcat, s közben a betegség elhalálozási aránya az ország illetékes minisztériumának jelentése szerint 88 százalékra emelkedett. A halálos fertőzés az afrikai ország Gabonnal határos tartományában ütötte föl a fejét ez év január 4-én.
Vágólapra másolva!

Mint korábban hírt adtunk róla, hatósági állásfoglalás szerint a megbetegedések annak köszönhetők, hogy a falvak lakói vírussal fertőzött állatokat vadásztak le és fogyasztottak el.

"Mára több mint száz fertőzöttről és nyolcvan halálesetről kell beszélnünk" - jelentette be Bernard Moriniere a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold járványügyi szakértője. "Ráadásul amíg további 150 emberről feltételezhető, hogy érintkezett a fertőzéssel, addig korai lenne azt állítani, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani."

Az említett szervezetek az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Médecins Sans Frontieres, valamint a helyi hatóságok közreműködésével próbálják megállítania járvány terjedését. "Előrelépésnek könyvelhető el, hogy sikerült rábírnunk a helyi lakosságot, működjön együtt az orvosokkal." Mint azt korábban megírtuk, a helyszínre érkező szakemberek munkáját jelentősen megnehezítette, hogy a helyiek valamiféle gonosz varázslatnak tartották a járvány megjelenését, ezért nem látták be, hogyan is segíthetnének ezen az idegenek.

A járvány kitörési pontja a sűrű esőerdővel borított Kelle környékén található, ahol a betegségnek eddig 72 halálos áldozata van. További kilenc elhalálozást jelentettek 100 kilométerre északra, Mbomo-ban. A Kelle faluban felállított járványügyi központban orvosok és ápolók próbálják megakadályozni, hogy a fertőzés tovább terjedjen.

Öldöklés a dzsungelben/tudomany/fold/20030205adzsungel.htmlAfrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában a becslések szerint több mint egymillió tonnányi erdei állatot ölnek le évente húsáért.

Az ebola megbetegedés tünetei hirtelen lázzal, fejfájással, torokfájással kezdődnek, amit hányás, hasmenés és erős belső vérzés követ. A vírus lappangási ideje kettőtől huszonegy napig terjed. Az ebola gyógyíthatatlan, a megbetegedések 90 százaléka halállal végződik. "Súlyosan fertőző betegség, amely a testnedvekkel terjed. A betegekkel dolgozók, a tünetek miatt könnyen elkaphatják a fertőzést."

Rituális temetés védőöltözetben

A Kongóban hagyományos temetkezési szokások - például a halottmosdatás - során óriási a megfertőződés kockázata, ezért a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold munkatársai magukra vállalták, hogy megfelelő védőöltözetben a hagyományokat tiszteletben tartva végzik el a temetéseket.

A vírus gócpontját még nem sikerült behatárolni, ám a szakemberek úgy vélik, ott kell lennie, ahol a helyiek hetekkel a járvány kitörése előtt a fertőzött gorillatetemekre bukkantak. A Kelle közelében fekvő Lossi vadrezervátum 800 gorillája közül 200 pusztult el - számol be Jean-Marc Froment, a vadrezervátum munkatársa. A kongói hatóságok lezárták a népszerű turista látványosságnak számító Odzala Nemzeti Parkot is attól tartva, hogy az ebolavírus már elérte annak gorillaállományát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez