Föld-csúcs - előzetes egyeztetések

Vágólapra másolva!
Élénk diplomáciai tevékenység folyt vasárnap Johannesburgban, hogy elkerüljék a hétfőn kezdődő 2. Föld-csúcs kudarcát, miközben a dél-afrikai rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket hozott a heves tüntetésektől tartva.
Vágólapra másolva!

A diplomaták zárt üléseken igyekeztek kimozdítani a holtpontról az 1992-es riói csúcs ajánlásainak életbe léptetését célzó dokumentum legellentmondásosabb szakaszai körüli vitát. Ennek értelmében kell megfogalmazniuk a Johannesburgi Nyilatkozatot, amelyet a csúcs utolsó napján, szeptember 4-én kell a részt vevő mintegy száz állam- és kormányfőnek aláírnia. Különösen nehéznek tűnik a megegyezés olyan pénzügyi és kereskedelmi kérdésekben, mint a fejlett országok állami támogatásának növelése a fejlődőknek, valamint az északi állami mezőgazdasági szubvenciók fokozatos eltörlése, mivel ez lehetetlen helyzetbe hozza a Dél mezőgazdaságát. Viták vannak a korrupció elleni harc, az emberi jogok tiszteletben tartása, valamint a szegénység konkrét csökkentésének kérdéseiben is.

Ez utóbbival kapcsolatban az amerikai küldöttség egyik tagja még Johannesburgba indulása előtt "irreálisnak" nevezte az európaiak célkitűzését, mely szerint 2015-re a felére kell csökkenteni a Föld népességének azon hányadát, amely nem jut a megfelelő mennyiségű tiszta vízhez. Ugyanígy vélekedett arról az elképzelésről, hogy megfordítsák a természetes erőforrások eltűnésének növekvő tendenciáját, és hogy 2010-re a világ energiafogyasztásában 15 százalékra emelkedjen az újra felhasználható energiák - mint a szél-, vagy a napenergia - aránya. Mások, köztük egy, a szervezőbizottsághoz közel álló illetékes, úgy vélekedett, hogy a szegénység konkrét csökkentésének dossziéja kevésbé problémás, mint amilyennek tűnik, s utalt arra, hogy a víztisztítás kérdésében közeledtek az álláspontok az európaiak, az Egyesült Államok és a fejlődőket tömörítő G-77 képviselői között. Ez utóbbiak azonban nagyon megosztottak az energia és a természetes erőforrások megóvásának kérdésében.

A diplomaták szerint korai Johannesburg "előre beprogramozott kudarcáról" beszélni a nagy nézeteltérések miatt. Bár nem tartják kizártnak, hogy a kudarc bekövetkezik, úgy látják, hogy "növekedtek a siker esélyei." Közben az ENSZ biztonsági emberei a helyi rendőrökkel és katonákkal együtt készülnek a nagy megmozdulások kivédésére. Ezek közül a legnagyobb az augusztus 31-re tervezett, a konferencia központja elé engedélyezett felvonulás, amelyre több tízezer környezetvédőt várnak. A dél-afrikai sajtó szerint a "földnélküliek" mozgalma is csatlakozni akar ehhez a menethez, mint olyan más kisebb csoportok, amelyek nem kaptak engedélyt a tüntetésre - jelentette az AFP.

Már vasárnap helikopterek szálltak a tanácskozás körzete felett, és mindenütt cirkáltak a rendőrőrjáratok, gépkocsin, lóháton és gyalog, szigorúan ellenőrizve mindenkit, aki a tanácskozás színhelyének közelébe került.


Föld-csúcs - az EU álláspontja

Az Európai Unió konkrét, számszerűsíthető célok kitűzésére és határozott politikai nyilatkozat elfogadására fog törekedni a fenntartható fejlődésről Johannesburgban tartandó világkonferencián - közölte vasárnap az Európai Bizottság fejlesztési és humanitárius kérdésekért felelős tagja.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Poul Nielson leszögezte: a világ nem engedheti meg magának, hogy a hétfőn megnyíló tíznapos konferencia kudarcot valljon; a Föld és lakói előtt álló kihívások ehhez túlságosan nagyok.

"A szegénység és a környezet állapotának romlása világméretű probléma, és sürgős, globális megoldásokat követel. Ez a csúcstalálkozó fontos alkalmat kínál arra, hogy kézzelfogható eredményeket érjünk el, és méltó életfeltételeket teremtsünk a jövő nemzedékei számára. Johannesburgban a szavakról át kell térni a cselekvésre" - szorgalmazta Nielson.

A biztos szerint az EU - a fejlődő országok vezető kereskedelmi partnereként és segélyezőjeként is - készen áll arra, hogy vállalja ebben a politikai felelősség rá eső részét, és vezető szerepet játsszon a konferencia sikerében. Az unió hivatalos álláspontja az, hogy a johannesburgi Föld-csúcson hat olyan elsődleges fontosságú területre kellene összpontosítani, amelyeken egyszerre jelentkeznek a szegénység visszaszorításának és a fenntartható fejlődésnek a problémái. Ezek a vízellátás és a higiénia, az energia, az egészségügy, a kereskedelem és a globalizáció összefüggései, a globális közjavak felhasználása, valamint a fogyasztás és a termelés fenntartható módozatai. Mindezeken a területeken az EU szerint különös figyelmet kellene fordítani Afrika helyzetére és gondjaira.