Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Vízkészletek érzékelése a Marson
2001.12.13. A 2001 Mars Odyssey első tudományos adatai jelentős vízkészletekre utalnak az északi pólussapka közelében.

Olvadnak a marsi jégsapkák
2001.12.07. Globális éghajlatváltozás jelei tapasztalhatók a vörös bolygón.

Repülő rovarok a Marson
2001.12.06. Nem mindennapi küldetést tervez a NASA: marsjáró tetejéről induló repülő robotokat.

Súlyos csapás a marsi életre
2001.11.21. Tovább dúl az elkeseredett vita a feltételezett marsi életnyomok körül. Most éppen az "ellentábor" lépett, a marsi baktériumok mellet érvelők legerősebb bizonyítékát támadva meg.

Az új Mars-szonda első felvétele
2001.11.05. A 2001 Mars Odyssey a vörös bolygó déli jégsapkáját kapta "lencsevégre".

Az emberiség újabb küldötte megérkezett a Marshoz
2001.10.24. Kétszáz napos utazás után, hazai idő szerint ma hajnalban pályára állt a vörös bolygó körül a 2001 Mars Odyssey nevű amerikai űrszonda.

Egy tökéletes marsi porvihar
2001.10.12. Az utóbbi évtizedek legnagyobb porviharában a Mars gyakorlatilag "eltűnt".

A fénymásolót is észrevenné a Marsi Felderítő
2001.10.09. Sokan emlékezhetnek arra a fénymásológép-reklámra, amelyben apró zöld "marslakók" is szerepeltek. A következő, példátlan részletességgel térképező Mars-szonda (Mars Reconnaissance Orbiter) képes lenne "lebuktatni" őket.

A feltételezett "magyar" életnyomokat is vizsgálja az európai Mars-szonda
2001.08.31. A marsfelszíni élet lehetőségével kapcsolatos, magyar szakemberek által kidolgozott elmélet egyre nagyobb jelentőségét érzékelteti, hogy tegnap hazánkban járt az európai Mars-szonda egyik vezető tudósa. Előadásából kiderült, hogy az Európai Űrügynökség igen fontos felfedezésnek tartja a "magyar" foltokat a Mars felszínén, amelyek a közeljövőben akár közös kutatások alapját képezhetik.

Vízkereső ördögszekér a Marson
2001.08.21. Hogyan hatolhatunk át távoli, ismeretlen földeken, amelyeket hatalmas görgetegek, lejtők és szurdokok tagolnak? A megoldást egy véletlen baleset sugallta: egyszerűen keresztül kell gurulni rajtuk.

Lehet-e élet a Marson?
2001.07.24. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Földhöz hasonlóan a Marson is megszületett az élet, sőt talán az ősi marsi mikrobák gyarmatosították saját bolygónkat is...

Reflektorfényben a marsi élet magyar elmélete
2001.07.14. A legnagyobb űrportál, a Space.com is közzétette annak az elméletnek a lényegét, amelyet magyar tudósok dolgoztak ki lehetséges marsi életformákkal kapcsolatban. Horváth András csillagász-űrkutató, a TIT Budapesti Planetárium igazgatója több neves planetológus és biológus szakemberrel együtt dolgozta ki azt az elméletet, amely nem zárja ki, hogy egyes marsi felszínformák kialakulása biológiai - vagy legalábbis részben biológiai - aktivitással magyarázható.