Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Öt hónap után véget érthet az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja

USA - WRITERS PROTEST IN NYC etats unis greve des scenaristes manifestation netflix new york pancarte protest sag aftra scenaristes streaming syndicat tv united states usa warner wga writers guild writers strike Horizontal FILM PICKET LINE BOARD UNION
New York City, New York, USA, 2023-05-03. Film and tv writers are protesting in front of Netflix headquarters in Manhattan. Their Union called for a strike to demand better pay and improved working condition. Photograph by Elsa Seignol / Hans Lucas. New York City, New York, USA, 2023-05-03. Des scenaristes de television et de cinema Americains manifestent devant les locaux de Netflix a Manhattan. Leur syndicat a appele a la greve pour reclamer une augmentation de leur remuneration et de meilleures conditions de travail. Photographie d’Elsa Seignol / Hans Lucas. (Photo by Elsa Seignol / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
142 napja nem tudnak megegyezni a felek, de most közel a megállapodás. 
Vágólapra másolva!

Ha nincs író, nem készül forgatókönyv, nem készül talkshow, nem lehet leforgatni egy sorozatepizódot, egy filmet sem az USA-ban - de most úgy tűnik, mégis megállapodhat egymással a A Film- és Televíziós Producerek Szövetsége és az írók céhe, a WGA. Ma, vasárnap újra találkoznak a felek, miután négy egymást követő napon át folytak a tárgyalások - a cél egy új, hároméves szerződés megkötése és a közel öt hónapja tartó írósztrájk lezárása - írta a Variety.

Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Michael M. Santiago

Iparági források arról számoltak be, hogy szombat délután öt óra körül a WGA tárgyalóinak elküldték a "legjobb és végleges" ajánlatot. Nem sokkal este 8 óra előtt a WGA és az AMPTP közös nyilatkozatot adott ki, miszerint vasárnap ismét találkoznak.

Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama

Az írók alapvető követelései a nagyobb átláthatóságon és a fizetésemelésen kívül, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt is nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből. A mesterséges intelligencia korlátozása számukra különösen fontos - hiszen nem volna jó, ha öt év múlva minden filmet és sorozatot programok írnának emberek helyett.

Ha megegyeznek a felek, attól még nem indul el azonnal a munka, a sok forgatás, hiszen az amerikai színészek is sztrájkolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről