Az öt legnagyobb szemétláda a tévéből

Trónok harca
Vágólapra másolva!
Galád gáncsvetők, gerinctelen gonosztevők, szadista kéjgyilkosok: itt az ítélethirdetés órája: sok ezer olvasói szavazat döntött arról, kik a leggonoszabb sorozatkarakterek a tévében. 
Vágólapra másolva!

A Walking Dead 6. évadjának 16. részében, az évadzáróban felbukkant Negan, akit az elmúlt évek egyik legsikeresebb, legnézettebb sorozata tipikus főgonosznak, kérges lelkű, könyörtelen ellenségnek szán a közeljövőre nézve. Ez adta az ötletet, hogy megszavaztassuk olvasóinkat arról, hogy kiket tartanak a sorozatok leggonoszabb szemétládájának, mert az egyértelmű, hogy egy jó szériát nem csak a rokonszenves, galamblelkű, morális tartással bíró lelkek mozgatnak, kell oda antagonista, romlott gonosz, olyan karakter, akinek a látványától is elborzad a tévéző, de annyira azért nem, hogy el is kapcsoljon.

Erős a mezőny: a Walking Dead egyik főgonosza egészen hátul végzett, pedig roppant gonosz Forrás: AMC

A cinikus, gőgös, fondorlatos Quintus Lentulus Batiatus elszakította Spartacust szerelmétől, majd a nő halálában is szerepet játszott, de ezzel nem rúgott labdába a szavazáson. És mi a helyzet Hannibal Lecterrel, persze a Hannibal sorozatból, aki nemcsak a vacsoravendégeivel, hanem belőlük is evett, ha módja volt rá? Jockey Ewing gonoszsága és aljas trükkjei a Dallasban mérhetőek-e a Kormányzóéhoz a Walking Deadből, aki saját (zombi) lányát láncra verve, a levágott emberfejeket pedig tetszetős akváriumban tartotta? Emlékeznek még Bobra, a Twin Peaksből vagy Ben Linusra a Lostból?

Billy Bob Thornton, azaz Malvo érzelemmentes gyilkos, de a Fargót itthon kevesen látták

Minden ilyesféle internetes szavazás jellegéből adódóan szubjektív, ezáltal vitatható, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy most futó sorozatban felbukkanó gazfickó sokkal jobb esélyekkel indul, mint egy tíz éve látott szériában nyomuló gonosztevő. Ugyanígy előrébb végez jó eséllyel az olyan alattomos alak, aki egy nagyon nézett sorozatban látható, mint az, aki egy marginális kábeltévén futó szériában iparkodik példás igyekezettel.

Ennek megfelelően nézzük a szavazás végeredményét:

ötezer voks érkezett sorozatrajongóktól. Gus Fring például hiába volt hideg-rideg figura, csendes gonosz, a Breaking Bad, azaz a Totál szívás országosan azért nem volt annyira ismert, a voksok mindössze egy százalékát kapirgálta össze. Sylar a Hősökben próbált minél többet ártani, de régen futott a széria, csak két százalék lett a jussa. Lorne Malvo fantasztikus gonosz volt a Fargóban az első évadban, de hiába a parádés alakítás, hiába minőségi a széria, a magyar tévézők zöme talán nem is hallott róla (pedig ment hazai kábeltévén is). Sopánkodhatunk egy sort azon, hogy a Szökés ikonikus gonosztevője, Zsebes (T-Bag) csak a vert mezőnyben végzett, de nézzük a toplistát. Olvasóink őket tartják a leggonoszabb sorozatszereplőknek:

1. Ramsay Bolton, 32%

Mindig gonosz, de még él Forrás: HBO

Úgy tűnik, példátlan kegyetlenkedéseit nem felejtette el a Trónok harca nagyszámú követője. Megnyúzza ellenfeleit, mosolyogva kínozza őket, levágja a heréjüket, majd kutyaként bánik az emberi roncsokkal. A hatalomért megöli a saját apját, rövidre rá annak asszonyát és csecsemőjét is, nehogy ő vigye tovább a sereget valamikor húsz év múlva.

Ramsay első helye nem meglepő,

hiszen szegény Sansával is szerfelett rosszul bánt, halott szeretőjét (akit talán még kedvelt is, bár az ő esetében ez sem jelent semmi jót) pedig nem temette el, hanem megetette a vérebekkel, mondván, kár volna elpazarolni a minőségi húst. Első helyében közrejátszik az hogy az emlékek ideiek, frissek, és nagy a hype, a felhajtás a fantasysorozat körül. Jegyezzük meg a nevét: Iwan Rheon alakítja.

2. Eric Cartman, 11%

Többet káromkodik, mint egy taxis a pesti bulinegyedben Forrás: Comedy

A South Park sorozat kövér antihőse. „Az évadok múlásával személyisége komoly változásokon esett át; habár mindig is önző és vakbuzgó volt, a korai részekben komisz és éretlen kölyökként ábrázolták. Az évek során azonban egyre agresszívabb és ravaszabb lett, míg viselkedése többször is szociopata vonásokat mutatott” – írták róla. Trágár, rasszista és politikailag inkorrekt figura, nem csoda, hogy a South Park jelentős méretű tábora felhozta őt a második helyre.

3. Szentháromság, 10%

Látszólag egy kedves nagypapa, de valójában egy szadista rém Forrás: Showtime

Amilyen ócskára sikerült a Dexter utolsó része, annyira jó volt az előtte lévő 95 epizód. Itthon is kedvelték, nem is csoda, hogy egy szereplője felmászott a dobogóra a galád tévés szemétládák versenyén. Arthur Mitchell, azaz Trinity Killer, Szentháromság egy fikciós karakter volt, John Lithgow alakította, Golden Globe-ot és Emmyt is kapott a szerepért. Ő ölte meg az amúgy is nehezen megnyíló, szociopata Dexter életének egyetlen nagy szerelmét, Ritát. Egy jóságos, középkorú, sokat mosolygó úr, aki tanár és lelkész egyben – de perverz sorozatgyilkos is? Naná, hogy helye van a listán.

4. Hannibal Lecter, 9%

A Hannibal stílusos, formabontó, a kritika szerette – csak a nézők tömege nem Forrás: NBC

A Hannibal évadzáró részét már csak kétmillióan figyelték az Egyesült Államokban, ami a korábbi nézettséghez képest meglehetősen alacsonynak számított: az első epizódra még 4,4 millióan voltak kíváncsiak. El is kaszálták, de kár érte, mert rettenő feszült, szépen fényképezett – bár tartalmát tekintve roppant nyomasztó – széria volt, méltó utódja a filmeknek. Mads Mikkelsen dermesztően jól hozta az intelligens, érzéki kannibál karakterét, már ha van ilyen.

5. Joffrey Baratheon, 9%

Addig gonoszkodott, míg megmérgezték Forrás: HBO

Csak pár szavazattal maradt le Hannibal mögött, de az ötödik helye stabil, sokat rávert Montgomery Burnsre (Simpson család), a kormányzóra (Walking Dead) vagy a jó öreg Jockey Ewingra (Dallas). Joffrey a Trónok harca első pár évadjában volt igazán utált, gyűlölt karakter: egy felpofozni való, felfuvalkodott és pökhendi tinédzser volt, akit a hatalom gőgje is elvakított. No, nem sokáig, mert a Trónok harca nemcsak a jókat, hanem a gonoszokat is dinamikusan gyilkolja. Jack Gleeson ügyesen hozta a figurát, és örüljön, hogy nem kell tovább, mert egy életre hozzánőtt volna, és még húsz év múlva is utánaköptek volna az írországi Corkban, ahol született.