Tíz dolog, amit nem tudott Az ének iskolájáról

Az ének iskolája
Vágólapra másolva!
Hogyan készülnek a diákok és tanáraik a műsor felvételére? Milyen egy tanóra Az ének iskolájá-ban és ki segít a megfelelő dalok kiválasztásában? Hányan dolgoznak a produkción és mi a dolga a casting csapatnak? Ördög Nórának más feladat is van a színpadi konferálás mellett? És honnan származik az énekiskolás tévéműsor eredeti verziója? Többek közt ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.
Vágólapra másolva!

1. Az ének iskolája egy izraeli formátum, a Masterclass hazai verziója, 2015-ben már a harmadik évfolyammal kerül képernyőre. A formátumtulajdonos Keshet és a TV2 között stratégiai partneri kapcsolat van, a Rising Star-t is tőlük vásárolta meg a csatorna.

2. Minden évben egyre többen jelentkeznek a tehetséggondozóba, ebbe az évfolyamba már közel 1500 kisdiák szeretett volna járni, hogy aztán Szandi, Szulák Andrea, Hajós András vagy Caramel osztályában tanulhasson. Végül tizenhatan kerültek be a legjobbak közé, minden tanár négy diákot kapott az osztályába.

Egyre többen szeretnének bejutni az osztályokba Fotó: Tv2

3. A maguktól jelentkezők mellé a csatorna is castingol, a csapat a műsor indulása előtt fél évvel nekilát a munkának. Felkeresnek különböző ének- és zeneiskolákat, magántanárokat, magyar énekeseket és zenekarokat, így kutatják fel az ország kis tehetségeit.

4. Ördög Nóra különösön módokat választott, hogy tudassa a harmadik évfolyam diákjaival a sikeres felvételt,

egyik alkalommal búvárruhába öltözött és lemerészkedett a medence aljára. Ettől a feladattól tartott egy korábbi rossz élménye miatt, de sikerült leküzdeni félelmeit. A műsorvezetőt merülés közben ide kattintva nézheti meg.

Tartott a feladattól, de leküzdötte félelmeit Forrás: TV2

5. A stáb több részlegből áll össze, közel száz fő dolgozik azon, hogy az adás vasárnap esténként a képernyőre kerüljön. A csapatot tartalmi alkotók, a zenei szakemberek és a technikai személyzet alkotja a tanárokon és a műsorvezetőn kívül.

6. A műsor tanárai és diákjai először a tanteremben megnézik az aktuális heti feladatot, lepróbálják a dalt a munkájukat segítő énektanárok segítségével. Különleges elemek is színesítik ezeket az órákat, a szorgalmas gyakorlás mellett ki is kapcsolnak együtt.

Előfordult például volt, hogy elmentek kirándulni, palacsintát sütöttek, lovagoltak, bringáztak, káposztafejeknek énekeltek

Csupa olyan dolgot csinálnak, ami az éneklés mellett a gyerekekben az esetleges feszültséget is oldja. Ha a produkció megköveteli, mozgásórára is elkísérik a diákjaikat, és a forgatott órákon kívül gyakorlatilag minden nap beszélnek, van, hogy skype-on gyakorolnak.

Káposztafejeket csinált a tanárokból Juhos Zsófi Forrás: Tv2

7. Gyakran előfordul, hogy a tanár meglepi diákját az eredeti előadóval, aki szintén segít a saját élményeivel, érzéseivel abban, hogy a gyerek minél jobban át tudja adni a dalt. A fellépés előtt két nappal a gyerekek a tanáraikkal és a zenekarral is gyakorolnak egy próbateremben, majd egy nap múlva a felvétel helyszínen kamerák előtt is lepróbálják aktuális dalukat, ahol a tanárok utolsó instrukcióikkal segítik őket.

Ismert énekesekkel, példaképeikkel is találkoznak a színfalak mögött Forrás: TV2

8. Minden tanárnak van egy korrepetitora, aki segít a felkészítésben. Ők adnak szakmai tanácsokat a hangnem kiválasztásában, a dal szerkezetének felépítésében, és ők énekeltetik be a gyerekeket minden fellépés előtt. A dalok kiválasztásában és hangszerelésében a műsor zenei producerére, Rakonczai Viktorra támaszkodhatnak.

9. Ördög Nórának nem csak az a feladata Az ének iskolájá-ban, hogy a diákokkal beszélgessen a színpadon. Az adások felvétele előtt egyeztet a műsor producerével és főszerkesztőjével, megkapja az adásmenetet, kamerapróbán vesz részt, a felvételek után az adások vágásakor ő mondja fel az összekötő szöveget.

Az ének iskolájában énektanárok is foglalkoznak a gyerekkel Forrás: TV2

10. Egy nap alatt két adást vesznek fel, általában hétfőn, amelyet vasárnapi kamerapróba előz meg. A felvételeket reggel kezdik és késő délután fejezik be, ebédszünettel, átállással a másik adásra. Nem minden esetben áll az összes gyerek színpadra, de a tanteremben végigizgulják a többiek fellépését is. A gyerekeket a felvételre gyakran az egész család elkíséri, nagymamától kistestvérig. A felvételek között a gyerekek a műsornak otthont adó művelődési központ udvarán gyakran fociznak, játszanak együtt, nem vetélytársként tekintenek egymásra.

+1 Megkérdeztük a tanárokat, hogy ők mit szeretnek legjobban Az ének iskolá-jában, a válaszaikat itt tudja elolvasni.