Rögös út vezet tévésorozatból a mozivászonra

Katherine Heigl
Vágólapra másolva!
A nagy pénz továbbra is a mozifilmekben van, ráadásul, ha valaki csúcsra járatta tévésorozatos népszerűségét, akkor a folytatásra csak a mozifilmek maradnak. Azonban az átmenet nem egyszerű.
Vágólapra másolva!

Nagyot változott az elmúlt pár évben a világ, már ami a mozifilmek és a tévésorozatok egymáshoz való viszonyát illeti. Annak idején minden sorozatszínésznek az volt az álma, hogy mozifilmben szerepeljen, manapság pedig sok mozifilmes színész vágyik tévésorozatokba, hiszen azok sokkal nagyobb szabadságot kínálnak fel az alkotóknak - már csak azzal is, hogy nem két, hanem akár száz órában is kibonthatnak remek történeteket.

Ha valaki sorozatos népszerűsége csúcsán próbálkozik meg mozizással, akkor bizony jó eséllyel csak évi egy, maximum két filmet tud forgatni, hiszen az év 6-9 hónapját tévésorozatának felvételeivel tölti. Ha pedig egy népszerű színésznek véget ér pár szezon után a tévésorozata, akkor lehet, hogy legszívesebben kiszállna egy időre a mókuskerékből és pihenne egyet.

Az elmúlt években nagyon sok tévésorozatos színész próbált meg befutni a mozis világban, de sikert csak kevesen arattak. Még a legelismertebb nevek közül is akadtak olyanok, akiknek vissza kellett kullognia tévésorozatozni. Ráadásul hiába keresett valaki, ha pár mozis szerep után kiderül, hogy nem lehet vele eladni filmet. Ilyenkor ismét csak a visszaút marad, vagy a rangon alulinak ítélt mellékszerep filmben.

Az elmúlt években ők voltak azok, akikre leginkább felfigyeltek a mozifilmeket gyártó stúdiók:

Chris Pratt

Sorozatai: Everwood (4 év), Városfejlesztési osztály (7 év)
Eddigi filmjei: A galaxis őrzője, A Lego-kaland, Elpuskázva, Ötéves jegyesség
Bemutatás előtt álló filmjei: Jurassic World, A hét mesterlövész

Chris Pratt Forrás: AFP/Astrid Stawiarz

Ő egyelőre az ifjú titán, de beválni látszik, olyannyira, hogy már egy Indiana Jones-reboottal is hírbe hozták. Jelenleg sok nagy produkció őt akarja, így nem lehetünk abban biztosak, hogy mennyiben járul hozzá Pratt a sikerhez, és mennyiben a költségvetés, vagy a franchise neve, amiben szerepel.

-----------------

Melissa McCarthy

Sorozatai: Szívek szállodája (7 év), Nem ér a nevem (2 év), Mike és Molly (5 év)
Eddigi filmjei: Koszorúslányok, Személyiségtolvaj, Tammy, Női szervek
Bemutatás előtt álló filmjei: A kém, Michelle Darnell, Szellemirtók

Melissa McCarthy Forrás: AFP/Michael Buckner

A színésznő, aki a sorozatok világában ragadt. Pont közvetlenül azelőtt tért vissza a képernyőre, hogy Oscar-jelölést kapott volna. Később egy Emmy-díjjal vigasztalódhatott ugyan, de mi csak azt látjuk, hogy szinte minden főszerepe nagy siker Amerikában, ő azon kevés színész egyike jelenleg Hollywoodban, aki egyedül is képes biztos sikerre vinni egy filmet.

-----------------

Katherine Heigl

Sorozatai: Roswell (3 év), A Grace klinika (6 év) – azóta Az elnök árnyékában (13 rész)
Eddigi filmjei: A szingli fejvadász, Bérgyilkosék, 27 idegen igen, Felkoppintva, A csúf igazság
Bemutatás előtt álló filmjei: Jenny's Wedding

Katherine Heigl Forrás: AFP/Frazer Harrison

A tipikus sorozatszínészi pályaívet írta le Heigl. Népszerű volt a sorozatában, díjakat kapott, kérte a készítőket, hogy kiszállhasson, mozis sikereket produkált, egyszemélyes, csak rá épített filmeket (romantikus komédiákat) kapott, és amikor elkezdtek filmjei alacsonyabb bevételeket produkálni - vagyis Hollywood szépen elrágcsálta, akkor gyorsan ki is köpte - Heigl visszament tévézni. Ahol pedig megtapasztalta a kőkemény valóságot, ugyanis a rá épített sorozat szinte biztos, hogy nem kap második szezont.

-----------------

Kevin James

Sorozatai: Férjek gyöngye (9 év)
Eddigi filmjei: A pláza ásza 1-2, Nagyfiúk 1-2, A gondozoo, Férj és férj, A maflás, Little Boy
Bemutatás előtt álló filmjei: Pixel

Kevin James Forrás: AFP/Mike Coppola

Van, akinek egyetlen sorozat is elég a befutáshoz. A Férjek gyöngy után James szinte csak sikerfilmekben szerepelt, saját, egyszemélyes komédiát kapott, ami ugyancsak nagy sikert aratott, de aztán Hollywood mintha megfeledkezett volna róla. Idén megpróbált visszatérni, egyelőre sikerrel.

-----------------

Aaron Paul

Sorozatai: Totál szívás (5 év)
Eddigi filmjei: Need For Speed, Exodus: Istenek és királyok, Hosszú út lefelé, Ördögfióka
Bemutatás előtt álló filmjei: Triple 9, Fathers and Daughters. The 9th Life of Louis Drax, Exe in the Sky

Aaron Paul Forrás: AFP/Charley Gallay

Közönségkedvenc és díjhalmozó is volt a tévében, de róla nem tudjuk, hogy mire fogja vinni a mozis világban. Egyelőre csak az biztos, hogy elhalmozzák őt szerepekkel, kisebb és nagyobb filmekben kap lehetőségeket fő- és mellékszereplőként. Kérdés, hogy a mennyiség mikor vált át minőségbe.

-----------------

Jamie Dornan

Sorozatai: Egyszer volt, hol nem volt (1 év), Hajsza (3 év), Az új világ (1 év)
Eddigi filmjei: A szürke ötven árnyalata
Bemutatás előtt álló filmjei: A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata, Adam Jones

Jamie Dornan Forrás: AFP/Joe Scarnici

A Hajszában nyújtott teljesítményével az egykori modell sokakat meggyőzött tehetségével, és azóta az idei év egyik legnagyobb sikerének arca és főszereplője lett. És 2018-ig még mindenképp híres is marad, sok nő jegyezte meg örökre a nevét.

-----------------

Rose Byrne

Sorozatai: A hatalom hálójában (5 év)
Eddigi filmjei: Rossz szomszédság, Insidious 1-2, Az a bizonyos első év, Koszorúslányok, X-Men: Az elsők
Bemutatás előtt álló filmjei: A kém, X-Men: Apokalipszis, The Meddler

Rose Byrne Forrás: AFP/Michael Buckner

Az ausztrál színésznő annak ellenére, hogy drámai sorozatból érkezett, elég hamar megtalálták a komédiák, bár azóta már képregényfilmtől horrorig mindenben szerepelt, miközben egyre előrébb kerül a stáblistán.

-----------------

Kristen Wiig

Sorozatai: Saturday Night Live (7 év)
Eddigi filmjei: Koszorúslányok, Paul, Párterápia, Gru 1-2, The Skeleton Twins
Bemutatás előtt álló filmjei: Szellemirtók, A marsi, Zoolander 2, Masterminds

Kristen Wiig Forrás: AFP/Jamie Mccarthy

Ő nem klasszikus sorozatból, hanem egy heti, élőben felvett varietéműsornak számító szkeccskomédiából került át a filmes világba, mint oly sok másik komikus (Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Jim Carrey). Bár közönségfilmekben is szerepelt, jelentősebb főszerepei inkább független filmesek. De a végső áttörés nem várathat sokáig magára.

-----------------

Jennifer Aniston

Sorozatai: Jóbarátok (10 év)
Eddigi filmjei: Csalási üzelmek, Förtelmes főnökök 1-2, Kellékfeleség, Marley meg én, Szakíts, ha bírsz
Bemutatás előtt álló filmjei: -

Jennifer Aniston Forrás: AFP/Imeh Akpanudosen

Épp elég elismerés számára, hogy ő volt az egyetlen, aki a Jóbarátok szereplőgárdájából a filmes világban vitte valamire, Amerikában öt filmje is 100 milliós bevétel fölé jutott. A többiek kivétel nélkül visszamentek tévézni, bár van, akinek még ott sem jutott valamirevaló sorozat. Aniston ráadásul tavaly már nem csak romantikus komédiákban volt jelen, hanem komolyabb szerepet (Cake) is kapott.

-----------------

Bradley Cooper

Sorozatai: Alias (2 év), Jack és Bobby (1 év), Kitchen Confidential (1 év)
Eddigi filmjei: Amerikai mesterlövész, A galaxis őrzői, Amerikai botrány, Másnaposok 1-2-3, Csúcshatás, A szupercsapat, Napos oldal
Bemutatás előtt álló filmjei: Aloha, Adam Jones, Joy

Bradley Cooper Forrás: AFP/Bryan Bedder

Cooper ugyan sokáig nem maradt meg sorozatokban (vagy a figuráját ölték meg, vagy a sorozatát), de jó ideig a tévés világban kereste a kenyerét. De később ritka sikeresen sikerült váltania, fokozatosan lépdelt előre, és mára már húzónévvé vált. Az elmúlt 3 évben ráadásul 3 Oscar-jelölést is kapott.

-----------------

Jennifer Lawrence

Sorozatai: Bill Engvall-show
Eddigi filmjei: Az éhezők viadala-sorozat, X-Men-filmek, Amerikai botrány, Napos oldal, A hallgatás törvénye
Bemutatás előtt álló filmjei: Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész, X-Men: Apoklaipszis

Jennifer Lawrence Forrás: AFP/D Dipasupil

Őt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Amellett, hogy 4 év alatt 3 Oscar-jelölést kapott és egyszer nyert is, jó pár nagy sikerű filmben is szerepelt.

-----------------

Persze rajtuk kívül lehet másokat is említeni, például Seth Rogent, aki 15 éve több kultikus komédiasorozatban (Undeclared, Freaks and Geeks) is benne volt, illetve érdekes helyzetben van az idei mellékszereplői Oscaros duó, Patricia Arquette és J.K Simmons. Ők, bár szerepeltek filmekben, sosem számítottak nézőmágnesnek, közönségfilmekben csak mellékszerepet kaphattak, így előbbi 7 év Médiumozás után idén ismét tévézésre adta a fejét (CSI: Cyber), bár még jóval az Oscarja előtt írt alá oda. Simmons az Oscar-díját követően, megannyi sorozattal a háta mögött döntött úgy, hogy tévésorozatban folytatja. Azonban az elmúlt évek komikus próbálkozásai után, ismét egy drámában lesz benne, a Counterpart-ban.