A nyár nagy dobásai és kudarcai a tévében

Ördög Nóra
Csajfeszt a Corvin-sétányon a Life.hu sztárszerzőkkel, Budapesten 2014. május 31-én.
Vágólapra másolva!
A megszokottól eltérően ezen a nyáron nem ment hosszabb szabadságra sem a Barátok közt, sem a Jóban Rosszban, az RTL Klub és a TV2 is rendületlenül adta a drágább, saját gyártású műsorokat, mint az Éjjel-nappal Budapest vagy az Édes élet, azaz nagyobb volt a nézettségért való küzdelem 2014-ben, mint a korábbi nyarakon. És még a futball-világbajnokság is bekavart! Néhány fordulat, kimagasló eredmény, tévedés és szenzáció a hazai televíziós világból.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb átigazolás

Forrás: Rostás Bianka

Nyilvánvalóan Ördög Nóra váratlan lelépése volt a nyár hazai tévés szenzációja, hiszen a műsorvezető nagyjából az RTL Klub indulása óta képernyőn volt kisebb-nagyobb szünetekkel. Emlékezhetünk rá a Kölyökklub-ból, de a Reggeli-t is vezette, illetve kiemelt fontosságú, hatalmas költségvetésű show-kat is rábíztak, mint a Szombat esti láz, a Csillag születik vagy az X-Faktor. Távozása a nagy riválishoz megdöbbentette az anyacsatornáját, ahol jórészt árulónak tartják, mert élő szerződésből lépett ki.

---------------

A legnézettebb műsor, ami nem foci

Forrás: TV2

Az ének iskolája még éppen belelógott a nyárba, júniusban ért véget. A műsor második évadja is szépen ment, a TV2 1 millió 600 ezer nézőnek örülhetett június 1-jén. A második legnézettebb műsor (ami nem futball) a Barátok közt lett, augusztus 21-én 1 millió 240 ezren rágták a körmüket Bartha Zsolt újabb gazsága láttán. Ha több csatorna közös eredményét nézzük, akkor a tűzijáték izgatta a legtöbb nézőt, három tévéadón összesen kétmillióan figyelték.

-------------------

A legnagyobb lufi, ami kipukkant

A Big Brother óriási siker volt itthon 2002 őszén, és épp akkora bukta lett belőle 2003 tavaszán. A TV2 túlzott óvatosságból 11 évig jegelte a formátumot, amit az Endemoltól vett egykoron. BB Évi nyomorúságos sorsa sem abba az irányba mutatott, hogy indokolt lenne a BB3. A csatorna mégis bejelentette, hogy 2014-ben elindítja a harmadik évadot, elindultak a felhívó szpotok, majd pár hét csend után jött a közlés, miszerint mégsem jön a reality, méghozzá a reklámadó okozta terhek miatt. A finanszírozási problémákra való hivatkozás annyiban sántít, hogy a valóságshow beharangozásakor már lehetett tudni az új médiaadóról, és arról, hogy sávos szerkezetű lesz.

----------------

A legnézettebb sportműsor

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Július 13-án este játszották a futball-világbajnokság döntőjét, amelyen újfent összekerült Németország és Argentína, akárcsak 1986-ban és 1990-ben. Ezúttal a németek nyertek, meg az M1, amely az egész vébét adta itthon. A fináléra 1 millió 726 ezren ültek a készülékek elé a Nielsen mérése szerint, de ez csalóka, mert éppen a kiemelt fontosságú meccsek esetében sokan gyűlnek össze kivetítők előtt, sörözőkben vagy haveroknál, ezt pedig nem rögzíti a rendszer.

---------------

A legzajosabb kirúgás

Forrás: rtl klub

Gáspár Győző mint médiaszemélyiség valójában a TV2-n, a két BB-széria között, a VIP Brother-ben futott be, legalábbis akkor látszott, hogy ripacs lévén alkalmas valóságshow-ra. Az RTL Klub csinált belőle tévésztárt, éveken át hömpölygött a Győzike című, ordibálós félreality, amit sokan utáltak, szidtak, de a mérések szerint mégiscsak néztek. Az adóügyekbe keveredett celebet végül újrahasznosította a TV2, az Édes élet felfutásában jelentős szerepe volt, ám egy haragosabb-feszültebb forgatási nap után a csatorna kirúgta Gáspár Győzőt, mondván, az erőszak, de még csak a jele sem megengedhető egy stábtaggal szemben. Győzike azóta az RTL-székházban fotóztatja magát lelkesen, noha már kétszer is nagy csinnadrattával kivonult a magyar médiából.

A nyár tévés halottai

Forrás: NORTHFOTO/Hahn Lionel

Robin Williams a hetvenes évek végén, a Mork nevű űrlényként vált világszerte ismertté az Egy úr az űrből című sorozat főszereplőjeként. Azóta leginkább vendégként bukkant fel tévésorozatokban egy-egy jelenet erejéig, komolyabb szerepet harminc év elteltével az itthon nemrégiben debütált Eszementek-ben vállalt. Az egy Oscar- és hat Golden Globe-díjjal jutalmazott Robin Williams 63 éves korában hunyt el (tévés munkáiról bővebben itt).

Itthon Bajor Imre halála okozott megdöbbentést, a komikus színész ikonikus melegfigurát játszott a Szomszédok-ban (ezzel itthon övé volt az első homoszexuális sorozatkarakter), majd a Pasik-kal és a Heti hetes-sel szórakoztatta a tévézőket évekig. Barátai meséltek az Origónak pár vicces-szomorkás történetet róla, itt olvasható.

--------------------

A legnézettebb film a tévében

Mamma Mia

A nyár a filmek időszaka is, több időnk van, ráérősebben tévézünk, és sok csatorna ontja a filmeket éjjel-nappal. Milliós nézettség ezúttal senkinek nem jött össze, de a TV2-n adott Mamma Mia 817 ezer tévézőt érdekelt, amivel a lista élére került. A legtöbbet látott Piedone-film esetében négyes holtverseny alakult ki, mert az afrikai, a hongkongi és az egyiptomi műremeket is négy-négy alkalommal láthatta a figyelmes tévéző, akárcsak a Piedone, a zsaru című klasszikust.

--------------------

A legnagyobb visszatérések

Forrás: RTL Klub/Barátok közt

Som-Balogh Edina, a Barátok közt Nádor Kingája júliusban tért vissza a képernyőre, karjában sorozatbeli kislányával, Magdikával. A színésznőt 2012-ben írták ki a sorozatból, felbukkanása biztosan nagy vihart fog kavarni a Mátyás király téren, hisz gyermeke apját nem avatta be a terhességébe, és mindenki Gézáénak hiszi a kicsit. Az egyelőre kibontatlan szál miatt Németh Kristóf is előkerült a nyáron, ő is két év szünet után bukkant fel. Kertész Géza karakterének kiírásához dramaturgiai okok vezettek, a történet szerint egy drogmaffia bosszúja miatt menekült el, és bujkált azóta is. A két szereplő visszahozása garantáltan több feszültséget szül a család és a barátok körében. A visszatérők mellett új taggal is bővült a stáb, de Gáspár András bizonyára ismerős az RTL Klub nézőinek, a kilencvenes években számos telefonos vetélkedő házigazdája volt. Szerepe szerint egy pénzéhes, simlis ügyvéd, aki Berényi Miklósék válóperében Zsófi érdekeit képviseli Balogh Nóra ügyvéddel szemben.

------------------

A legtöbbet sugárzott sorozat

A partiőrség

A Universal Channel rendszeres nézői közül állítólag többen Partiőrség-túladagolást kaptak a nyáron, annyi vizet és epizódot láttak. Egy, a birtokunkba jutott kimutatás szerint csak ebből a sorozatból 181 részt adott le a csatorna három hónap alatt, és mivel 68 készült belőle eddig, nagyon erős a gyanúnk, hogy sok ismétlés volt.

---------------

A legnagyobb költöző

Forrás: TV2

A Napló új időpontra kerül – írta meg elsőként az Origo. Ez a legtöbb sorozat, vetélkedő esetében nem lenne jelentősebb hír, de a Napló 1997 óta biztos pont volt a TV2 vasárnap estéiben, olyannyira, hogy a rivális RTL Klub egy évtizeden keresztül nem talált fogást rajta. Végül egy titkos csodafegyver, a Cobra 11 lett huzamosabb ideig ellenfele és végül legyőzője a riportműsornak, a német sorozat szárnyalását az RTL is ámultan nézte. A Napló a kiemelt vasárnapi hetes sávból szombatra kerül, ötre, ami visszalépés, már egészen más liga, és más nézői összetétel jár mellé. Könnyen lehet, hogy ez már csak a búcsúdal.

-----------------

A legkínosabb híradók

Forrás: RTL Klub

Mint írtuk, az M1 Híradó-jába nem fért be Bajor Imre színész halálhíre, noha augusztus 7-én kora délután már erről beszélt a fél ország. Ennek okáról kérdeztük az MTVA-t, a közszolgálati média sajtóosztálya azt válaszolta az Origónak, hogy "sajnálatos módon nagyon sok haláleset történik, mindről az esti 35 perces Híradó érthető módon – nem tud beszámolni", illetve a Híradó gyakorlata szerint, művészek esetében a Kossuth-díj az a választóvonal, amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba. Ennek ellentmond, hogy korábban számos nem Kossuth-díjas művész halálhíre is be tudott kerülni a közmédia hírei közé. Ugyanígy lemaradt az M1 Robin Willams halálhíréről is.

-----------------

A legnegédesebb Híradó-jelenet

RTL-híradó Forrás: RTL Klub

Az RTL nem csak átpolitizálta a nyáron híradóit, de megpróbálta kedélyeskedőre is venni az esti kiadásokat. Néha ez kínosra sikerült. Július 20-án a 18 órás híradót D. Tóth András és Szabados Ágnes alábbi párbeszéde zárta:
D. T. András: Azon gondolkodtam itt adás közben, hogy egyrészt György herceg egész jó húsban van, másrészt pedig mit vennék neki, ha meghívnának a születésnapjára, mit lehet venni egy hercegnek? (Közben kínosan rendezgeti a papírját)
Sz. Ágnes: Nem tudom, ez a veszély nem fenyeget, úgyhogy nem gondolkodtam ezen a megoldáson.
D. T. András: Egy csörgő mindig jó, egy ilyen helyes kis plüsscsörgő, vagy nem tudom, valami ilyen.
Sz. Ágnes: Valami olyasmi esetleg, de ruhát, nem tudom, az sosem elég egy gyereknek.
D. T. András: De ha véletlenül csak késett a meghívóm, akkor valami ilyesmit viszek. Önöknek nagyon szép hetet kívánok, viszontlátásra!


Feltételezzük, hogy ezen a beszélgetésen még az RTL vezetői is meglepődtek, mert mostanában nincs híradó végi jópofizás. Ez a híradó egyébként ugyanúgy kikapott a Tények-től a 18–49-es célcsoportban (RTL Híradó: 17,4%, Tények: 20,4%), mint a nyár legtöbb 18 órakor kezdődő RTL Híradó-ja.

--------------------

A nyár zsarolása az USA-ban

Kaley Cuoco, Agymenők

Július 30-án kellett volna elkezdődnie az Agymenők olvasópróbáinak, de a szereplők akkor még nem egyeztek meg a gyártóval és a tévécsatornával, a CBS-szel és a Warner Bros TV-vel. Bajban volt az Egyesült Államok legnépszerűbb komédiasorozata, de a hosszú bérvita után aláírt Jim Parsons, Johnny Galecki és Kaley Cuoco, akik állítólag egymillió dollárt kapnak epizódonként, fejenként, ráadásul az összbevételből is részesednek. Ez hatalmas összeg, de a sorozat sokat is termel. Simon Helberg és Kunal Nayyar kevesebbel is beérik.

--------------------

A nyár legszórakoztatóbb műbalhéja itthon

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

„Bár nagyon szeretem és tisztelem Kordáékat, nem szeretnénk úgy végezni, mint ők. Szeretnék én önálló Balázs Kláriként is létezni. Én már majdnem húsz éve álltam színpadon, amikor a Zolit megismertem, és elég jól elvoltam egyedül is. Volt önálló utam, és nem azért kezdtünk el énekelni együtt, mert külön nem ment volna, hanem mert együtt nagyon jó volt" – nyilatkozta Szinetár Dóra a Mokká-ban, arra utalva, hogy Bereczki nélkül is jól ellesz a színpadon. Erről a szerencsétlen mondatról aztán megvolt a véleménye mindenkinek, a roppant fontos ügyben nyilatkozott Klárika, Gyuri bácsi, de még Bagi Iván is elmondta, mit gondol a tiszteletlen ifjúságról.