A Nemzetgazdasági Minisztérium elmarasztalta az RTL Klubot

kolosi péter programigazgató rtl
Kolosi Péter
Vágólapra másolva!
A kormányszerv szerint a csatornának "felelős vállalati magatartást kell tanúsítania", és meggyanúsította az RTL-t azzal is, hogy nem a törvény szerint fizeti az adót.
Vágólapra másolva!

"Az RTL Csoport megalapozatlan, a valóságtól messze elrugaszkodott kijelentésekre ragadtatta magát, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar kormányt, és elriassza a magyarországi befektetőket" - kezdődik a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. A kormányszerv szerint az RTL Klub fiktív veszteségekre hivatkozik, és a törvényes mérték alatt fizet adót, amivel az egész magyar gazdaságnak árt - a kormánynak viszont feladata, hogy a legnagyobb cégekre is kiterjessze a közteherviselést, és betartassa az adótörvényben foglaltakat.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója Fotó: Hajdú D. András - Origo

A minisztérium szerint az RTL Csoport vezetőinek felül kéne bírálniuk gondolkodásmódjukat: "Javasoljuk az RTL Csoport vezetőinek, vizsgálják meg, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb és legprofitábilisabb szereplőjeként - a tisztességgel adózó gazdasági szereplők többségével ellentétben - miért nem járulnak hozzá profitjukkal arányosan az ország működéséhez? Milyen jogon gondolja normálisnak egy nemzetközi társaság, hogy miközben a világ más országaiban 'good corporate citizen-ként', felelős vállalati magatartást képvisel, addig ugyanezt nem kívánja Magyarországon gyakorolni?"

A minisztérium szerint az RTL a gazdasági fejlődés útjában áll

A közlemény szerint az RTL a kormány azon erőfeszítéseit gátolja, hogy megerősítse a gazdaságot. "Az RTL Csoportnak nincs erkölcsi alapja politikai szempontokra hivatkozva, valójában önző profitérdeket szolgálva a magyar kormányt támadnia és Magyarországnak ártania. A kormány kitart amellett, hogy minden gazdasági szereplőnek ki kell vennie a részét a kölcsönös közteherviselésből. Az ország működtetéséhez minden gazdasági szereplő kölcsönös tehervállalására szükség van. A reklámtörvényre pontosan azért van szükség, hogy senki ne tudja elkerülni az adófizetést Magyarországon. A törvénynek köszönhetően bezárul minden kiskapu az adóelkerülők előtt, megakadályozva, hogy nyereséges médiacégek fiktív veszteségekre hivatkozva kibújjanak az adózás alól." - zárja levelét a minisztérium.

Az RTL tőlünk értesült a levélről

Kerestük az RTL Klub vezetőségét is, amely azonban csak tőlünk értesült a nyílt levélről, így egyelőre nem reagált az ügyben. Mint azt korábban megírtuk, a csatorna a reklámadó bevezetése miatt úgy döntött, beperli a magyar államot.