Krimisorozatot nézett, megfojtotta az öccsét

Michael C. Hall, Dexter
Vágólapra másolva!
Nemrégiben elkaptak egy bankrablót, aki mindkét akciójakor ugyanazt a Kemény motorosok-pólót viselte, de vannak más bűneseteket is, amelyeket véhetően egy-egy tévésorozat inspirált. A Dexter alkotóit többször érte az a vád, hogy szimpatikussá tették a gyilkolást. A Totál szívás is többeket megihletett, és ismer a kriminalisztika olyan gyilkost is, aki azért végzett a barátnőjével, mert az nem hitt a zombikban.
Vágólapra másolva!

Egy floridai városkában fogtak el egy Thomas Lowell nevű férfit, aki rövid időn belül két bűntényt is elkövetett ugyanabban a bankban - először egy hamis csekket váltott be, majd ki is rabolta a bankot. Egyelőre nem tudni, a pénzen kívül motiválta-e valami más is a tettét, annyi azonban bizonyos, hogy a férfi nagy rajongója a Kemény motorosok című sorozatnak, miután mindkét alkalommal a szereplőkön is látható Sons of Anarchy feliratú pólót viselte.

A Dexter szörnyű gyilkosságot inspirált

A Dexter készítőit például többször gyanúsították meg azzal, hogy a jól eltalált központi karakterrel szimpatikussá tették a gyilkolást, ám az alkotók minden esetben úgy nyilatkoztak, semmi sem állt távolabb tőlük. "Amikor azt hallom, hogy egy gyilkosságot a Dexter inspirált, mindig azt gondolom, az illető csak igazolást keresett, amit éppen itt talált meg. Ugyanúgy megtalálhatta volna másban is, ami érzelmileg kicsit is hat rá. Őszintén szólva, feldühítenek az efféle hírek. Azt gondolom, a sorozat sokkal több örömöt ad az embereknek, nem ezt az aspektusát kellene kiragadni" - mondta tavaly az Origónak a sorozat főszereplője, Michael C. Hall.

Michael C. Hall, Dexter Forrás: Showtime


Ezzel együtt volt olyan bűneset, amelyet közvetlenül is a Dexter-hez kapcsoltak, 2009-ben ugyanis a 17 éves Andrew Conley puszta kézzel megfojtotta tízéves öccsét, majd a bíróságon bevallotta, hogy rendszeresen olvasott könyveket sorozatgyilkosokról, és nézte a Dexter-t is. "Olyannak érzem magam, mint ő, aki rossz embereket gyilkol" - mondta a kihallgatáson arról, hogy milyen a viszonya a sorozat központi karakteréhez. Rajongása a börtönbüntetése alatt sem hagyott alább, egy ott készült riportban egy látogatóját kérdezte arról, hogy éppen hogy áll a széria.

Több tanárt megihletett a Totál szívás

Nem meglepő módon az amfetamint gyártó kémiatanár története másokat is megihletett, két éve például a texasi William Duncant kapták el, aki szintén kémiatanárként állított elő különféle drogokat - bár ő legalább a diákjainak nem adott el belőle. Még érdekesebb volt a bostoni középiskolai tanár, Stephen W. Doran esete, akinek a kocsijában 2013-ban 480 gramm metamfetamint találtak, majd a kikérdezés során kiderült, hogy előrehaladott állapotú rákja van - ahogyan a Totál szívás központi karakterének, Walter White-nak is az volt.

A Totál szívás főhőse, Walter White Forrás: AMC


A White által kifejlesztett, 99,1 százalékos tisztaságú kék kristály is megjelent a piacon, persze a valóságban inkább volt ételszínezékkel festett drog, mintsem valódi tisztaságú anyag. Kansas Cityben már 2010-ben felütötte a fejét a termék, pár évvel később pedig Coloradóban találtak egy egész teherautónyit a cuccból.

Durvább eset is előfordult

A washingtoni rendőrség tavaly tartóztatott le egy 27 éves fiút, miután egy savval teli fürdőkádban egy női holttestet találtak nála - kiderült, hogy azzal a módszerrel próbálta meg eltüntetni a hullát, ahogyan azt a Totál szívás-ban többször is látta. Volt szobatársa a rendőrségnek be is vallotta, hogy a srác mindig azt emlegette, mennyire szereti a sorozatot.

Elvakult rajongókkal nem érdemes vitatkozni

Olyan is előfordult már, hogy egy elvakult rajongót annyira felidegesített egy más véleményen lévő ismerőse, hogy egyszerűen megölte. Ez volt a helyzet a Long Island-i Jared Gurman esetében is, aki teljes odaadással rajongott a Walking Dead-ért, olyannyira, hogy a zombiapokalipszis valódi lehetőségében is hitt - ellentétben a barátnőjével, akivel egy alkalommal annyira összevitatkozott ezen, hogy fejbe is lőtte.

Van, aki ölni is képes a Walking Dead miatt Forrás: AMC


Tehetségkutatón is össze lehet veszni

Hasonló volt a helyzet Karen Elaine Harrelson és Gregory Stambaugh esetében is, akik szintén egy párként éltek egy ideig. Őket többek között összekötötte az American Idol című tehetségkutató (mondhatni az amerikai Megasztár) iránti rajongás is, azonban csak a tizenkettedik évadig, amikor is kiderült, hogy a fináléban másnak drukkolnak. Nem tudni, melyikük kezdte, de jól össze is szurkálták egymást ugyanazzal a késsel, és végül mindketten életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba.

A sorozatgyilkosokat szimpatikussá tehető sorozatok felelősségéről tavaly is jelentettünk már meg egy cikket, egy-egy hasonló esetről pedig írtunk többek között itt, itt és itt is.