Rising Star: hol volt siker, hol volt bukta?

Anastacia sem segített a német Rising Staron
Vágólapra másolva!
A TV2 október 26-tól adja a Rising Star című új, éneklős valóságshow-t, amelynek sikerére nemcsak idei szezonja egyik felét rakta fel, hanem majdnem az egész telét, hiszen a reality a jövő év elején is képernyőn marad. Mit ért el a formátum külföldön, mennyire menő formátum ez?
Vágólapra másolva!

A csatorna amolyan „dupla vagy semmi" alapon vágott bele a kalandba, hiszen alig pár héttel a formátum izraeli debütálását követően meg is vásárolta a hazai jogokat, nagyjából akkor, amikor az angol ITV és az amerikai ABC csatorna is lecsapott rájuk. A nagy kérdés az, hogy mindezt a nézettségi adatok alapján tették, vagy azért, mert az illetékesek komolyan úgy gondolták, hogy a Rising Star interaktív eleme annyira forradalmi, hogy nagyobb sikerrel kecsegtet, mint a szinte mindenhol taroló, ám nálunk erősen közepesen teljesítő The Voice?

Nehéz elképzelni, hogy csak egyetlen fal, illetve az azon valós időben megjelenő fényképek annyira meggyőzőek lettek volna, de mivel az izraeliek jó pár országba eladták a licencet, a TV2 döntése érthető és igazolható. A nagy kérdés, hogy vajon ha tudták volna már akkor is, hogy a Rising Star nem mindenhol lesz sikeres formátum, akkor is így döntöttek volna-e?

Ahol siker volt

Izrael: A Rising Star nagy sikert aratott, és a startja 49,4%-os közönségarányával bámulatosnak mondható. Ekkor derült ki, hogy lehet fantázia a formátum tovább értékesítésében. Később megesett, hogy 58%-ra kúszott fel a közönségarány, s természetesen a második évadot is berendelték.

A portugál Rising Star döntője

Portugália: Nem lett bombasiker a reality, de mindenképp jól szerepelt, a 13 epizódból 11 az adott este legnézettebb műsora lett. A nagyjából Magyarországgal megegyező népességű országban a finálé 29%-os közönségaránnyal és 1,14 millió nézővel futott, ami jóval magasabb volt, mint a konkurens The Voice fináléja.

Brazília: a másik portugál nyelvű verzió nem kezdett kirobbanó nézettséggel, de a második hétre növelni tudta nézőtáborát, és a kezdő epizódok összességében 30%-os közönségarányt értek el a dél-amerikai országban. Más kérdés, hogy mind a kritikusok, mind a nézők sok negatívumot mondtak el a műsorról, de ezen vélemények nagy része a rengeteg technikai hiba és a hibaüzenetek miatt keletkezett, valamint a műsorvezetőket is elég sok kritika érte. Azt, hogy siker volt-e a reality vagy sem, jól mutatja, hogy máris berendelték a második szezont.


Indah Nevertari az indonéz Rising Starban

Franciaország: A Rising Star 3,8 milliós nézettséget produkált az M6-en, amelyen premierműsor 2007 óta nem hozott ekkora nézettséget. A reality a célközönség köreiben első, az össznézettséget tekintve pedig az este második legnézettebb produkciója volt. Mindennek titka a csatorna programigazgatója szerint annyi, hogy a tehetségre, az érzelmekre és az empátiára koncentráltak, a formátumot pedig egy az egyben vették át, mint a portugálok, azt nem kezelték lazán, mint azon országokban, ahol kevésbé jól szerepelt a Rising Star. A második adásra azonban elszivárgott 1,1 millió néző, ami jelentősnek számít.

Ahol nem volt siker

Németország: Hiába szerződtettek a német Rising Star zsűrijébe Anastacia személyében egy nemzetközi popsztárt, a közönség már kezdetektől fogva totális apátiát mutatott a műsort iránt, mely epizódról epizódra csak nőtt. A német RTL premierje 2,3 millió nézőt érdekelt, miközben az PRO7 a Men in Black 3-mal több mint 4 millió nézőt ültetett le a képernyők elé. A folytatásban a kezdő 8,3%-os közönségarány egészen 4%-ig, a nézettség pedig majdnem 1,1 millióig csökkent, bár való igaz, hogy az említett SHR a fiatalok körében jóval magasabb volt, de persze a bemutató idején mért 14,2% is lecsökkent 10%-osra a folytatásban.

Anastacia sem segített a német Rising Staron

Az eredménye meg is lett, az RTL felpörgette az adásokat, lerövidítette a tervezett évadot, és egy 4 órás kvázi fináléval jóval idő előtt el is búcsúztatta a Rising Start, mely egyébként utolsó szombati adásával az itthon a TV2-n látható Sztárban sztár német verziójától kapott ki csúnyán.

USA: Igaz, hogy a papíron még mindig uborkaszezonnak számító nyári évszakban mutatkozott be Amerikában a Rising Star, de az alig 5 millió néző bármikor máskor is gyenge teljesítmény lett volna. Persze ekkor az esély még mindig megvolt arra, hogy a nézők rátalálnak, és gyarapodásnak indul a tábor, azonban nem ez történt, a végét már csak nagyjából 3-3,5 millióan nézték. Egyes kritikusok szerint többek között az jelentette a gondot, hogy a zsűri gyengére sikerült, illetve hogy a véleményüknek nem volt különösebb súlya.


Macy Kate "Me and My Broken Heart"

Anglia: Valójában se sikerről, se bukásról nem beszélhetünk, ugyanis Angliában még nem is volt premier, amikor az ITV jelezte, hogy mégsem kezdik el a realityt. Nem találták megfelelőnek a formátumot, melyet alakítgattak, toldozgattak-foldozgattak, de nem érezték azt, hogy sikert tudnának kovácsolni belőle az amerikai leszereplés után. Az illetékesekben még az az ötlet is felmerült, hogy egy hét alatt tudják le a versengést, de végül ezt is elvetették, a Rising Star pedig ment a süllyesztőbe.

A TV2 program- és hírigazgatója, György Bence mindenesetre nem aggódik, szerinte jól megy majd a formátum itthon. Mint mondta, látják a hibákat azon verziókban, amelyek nem működtek jól, kijavítják őket, és a magyar nézők nem találkoznak majd velük.