Fizikailag egy rémálom volt – mesélnek a Trónok harca színészei

Game of Thrones, Trónok harca, az HBO sorozata, Nikolaj Coster-Waldau és Gwendoline Christie
Vágólapra másolva!
Április 7-én érkezik a Trónok harca új évada, amely a Jaime Lannsistert alakító Nikolaj Coster-Waldau szerint teljesen más lesz, mint az előző évadok voltak. Őt és a Tarth-i Brienne-t alakító Gwendoline Christie-t egy HBO által szervezett londoni kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük. A karaktere megcsonkítása egyszerre volt kihívás és rémálom Coster-Waldau számára, Christie pedig megbarátkozott azzal, hogy egy férfias nőt alakít. Azon pedig még a fitt Coster-Waldau is meglepődött, milyen keményen tud edzeni a színésznő.
Vágólapra másolva!

Nikolaj, te egy olyan alakból, aki a nővérével hál, és kidobta a kis Bran Starkot az ablakon, egy kedvelhető karaktert formáltál. Hogyan csináltad?

Nikolaj Coster-Waldau: Úgy gondolom, hogy Jaime egy nagyszerű karakter. Van becsülete, még akkor is, ha a nővérével hál, ami sokak számára elég zavaró lehet. De ő nem tagadhatja azt a tényt, hogy szereti a nőt, és ez a kevés igaz szerelmi történet között van ebben a világban. Ami Brannel történt az szörnyű, és nem hiszem, hogy megbocsátják neki. De magyarázható azzal, hogy védeni próbálta a szerelmét, hiszen ha a fiú elmondta volna, amit látott, akkor Cerseit és a gyerekeit valószínűleg kivégezték volna. Én azt hiszem, ezt meg lehet érteni. Persze ez nem teszi őt szükségszerűen jó emberré.

A karaktereitek sok időt töltöttek együtt az előző évadban.

N C-W.: Jaime soha nem találkozott Brienne-hez hasonlóval, és soha nem kényszerítették arra, hogy ennyi időt töltsön el egy nővel. Elveszíti a kezét, ami után ráébred, hogy olyasvalakivel találkozott, akiben végre megbízhat. Brienne eszébe juttatja a saját személyiségét, ez vezet a fürdős jelenethez, ahol első alkalommal meséli el, mi is történt közte és az Őrült király között. A trükk az, hogy tudd merre tart a karakter, mert nagy változásokon megy keresztül, de közben nem lehet egy teljesen más személy.

Milyen érzés volt egy olyan férfit játszani, akinek levágták az egyik kezét?

N C-W.: Remek.

Remek?

N C-W.: Igen, mert színészként van egy karaktered, aki a kardforgató-képességén keresztül határozza meg saját magát. Amikor elveszik tőle ezt a képességet, az egy hatalmas akadály, neki is nehéz megbirkóznia vele, és nekem is az színészként. Amúgy ja, fizikailag egy rémálom volt, el kellett dugnom a kezem, de megoldottuk.

Nikolaj Coster-Waldau és Gwendoline Christie Forrás: HBO

Van egy jelenet az első évadban, amikor Tywin Lannister beszédet intéz a fiához, Jaime-hez.

N C-W.: Igen, azt mondja neki, azt akarom, hogy válj azzá a férfivá, akinek születtél.

Ez az első olyan pillanat, amikor látszik az arcodon a szereped tragikuma, vagy ezt csak én gondolom róla?

N C-W.: Az az első alkalom, amikor úgy látjuk Jaime-t, mint egy felnőtt személyiséget. Az apja beszél hozzá, az ember, akinek mindennél jobban meg akar felelni. Úgy gondolom, hogy a legtöbb férfi meg akar felelni az apjának, és az, hogy Tywin azt mondja, hisz a fiában, az a szeretet megnyilvánulása. Itt már képbe jön a negyedik évad, amiben sok szó lesz arról, hogyan válik Jaime azzá, akivé kell neki. Mármint nem azzá, akinek Tywin szánja. Találkozik Brienne-el, elveszíti a kezét meg minden más… fel kell fedeznie magát.

Mit tudsz mondani a Tyrionnal való kapcsolatáról? Hiszen ők hosszú idő után találkoznak újra.

N C-W.: Tyrion a másik ember, akiben Jaime képes megbízni. A negyedik évadban sok időt töltenek együtt, és ez alatt rengeteg minden történik. Tyrionnak nem maradt sok barátja Királyvárban, ráadásul a nővérük holtan akarja látni, ezért fontos, hogy Jaime visszatért. Nehéz erről beszélni, mert semmit sem szeretnék előre elárulni, és ez egy meghatározó része a negyedik évadnak.

Sok embert meglepett a sorozatban, hogy főszereplők halnak meg, sokszor egészen váratlan módon. Nem féltek attól, hogy a karakteretek is meghal?

Gwendoline Christie: Ez a munka része, nem tudod, hogy mikor fog befejeződni. Évadról évadra teljes erőbedobással kell játszanod, bármi is történik a karakterrel. Nem valami biztonságos, de legalább izgalmas.

Gwendoline Christie Forrás: HBO

Az előző évad végén a karaktereitek megérkeztek Királyvárba, és egy teljesen új helyzetbe kerültek. Hogyan változtat ez a köztetek lévő dinamikán?

Gwendoline Christie: Jaime és Brienne egymásra voltak utalva az utazásuk során a harmadik évadban, és sok minden múlott a kapcsolatukon. Aztán megérkeznek Királyvárba, ami hivatalosan Jaime terepe, és nem egy természetes közeg Brienne számára. Meglepetéseket tartogat neki, az őrök, az emberek… ahogy reagálnak az ottlétére. Az elején Brienne emlékeztetni akarja Jaime-t a Catelyn Starknak tett esküjére, és hogy maradjon az az ember, akivé a közös útjuk során vált.

N C-W.: Hát igen, ez elég önző dolog tőle!

Gwendoline Christie hangosan felnevet

N C-W.: Az a nő már halott…

Gwendoline Christie: De hát megígérted neki!

N C-W.: De hát halott…

Gwendoline Christie: De hát megígérted!

N C-W.: Hagyjál!

Még a szakállad is eltűnt…

N C-W.: Igen, a szakáll, a szőr, az iszap… a kezem (nevetés). Ami azt illeti, imádtam az iszapban forgatott jeleneteket. Jó kis évad volt.

Milyen volt ennyi különböző helyszínen forgatni? Melyik volt a kedvenced?

N C-W.: Színész vagyok, minden forgatási helyszínt szeretek. Észak-Írországot különösen élveztem, mert nagyon változatos hely. Ha mész tíz mérföldet az egyik irányba, biztos találsz valami különlegeset, tíz mérfölddel arrébb pedig megint valami más van. Persze sok az eső, meg hideg és nedves minden.

Ez számított a színészi játéknál?

N C-W.: Igen, minden számít. Ez a jó az ilyen műsorok készítésében, ez ugyanis egy 100 százalékos élmény. A díszletek, a jelmezek, a smink, minden a helyén van a legapróbb részletig.

Gwendoline Christie: Az, hogy ennyire figyelnek a részletekre, valóban megteremti a képzelt a világot. Így nekünk sem kell színlelnünk, hiszen minden ott van, és te is ott vagy a sárban, a vidéken. Minden valóságos.

Gwen, a te karaktered nagyon erős fizikailag. Mennyire keményen edzel?

Gwendoline Christie: Ez attól függ, hogy épp mit csinálok. Ha a helyzet megköveteli, akkor napi nyolc órát, három-négy, vagy akár hat napon keresztül is. De alapból nem vagyok konditerembe járós.

N C-W.: Nyolc órát naponta???

Gwendoline Christie: Aha.

N C-W.: Napi nyolc órát edzel? Nem sok az egy kicsit?

Gwendoline Christie: Hát, tartok szüneteket.

N C-W.: Senkit sem ismerek, aki ennyit edz naponta, még atlétákat sem. Mennyi kalóriát égetsz el?

Gwendoline Christie: Napi harminc ezret. Kardozni tanulok, bokszolok. Nem vagyok valami jó ezekben a dolgokban.

Nikolaj, te hány órát nyomsz naponta?

Gwendoline Christie: Ő csak napi két órát vív, mert alapból tehetséges.

N C-W.: Nyolc óra naponta…

Nikolaj Coster-Waldau és Gwendoline Christie Forrás: HBO

Megnéztük az előzetest, ez alapján egy dinamikus évadra számíthatunk, több csúcsponttal.

N C-W.: Ennek az évadnak a szerkezete különbözik az előző évadokétól. Eddig úgy volt, hogy a történetszálak közül az egyik egyszer csak eljutott egy csúcsponthoz. Most több is el fog jutni oda.

És lesz még egy esküvő is. Mit tudsz erről mondani?

N C-W.: Igen lesz.

Ez is olyan véres lesz, mint a legutóbbi?

N C-W.: Erről nem mondhatok semmit.

Gwendoline Christie: Az szörnyű lenne.

Gwen, legutóbb arról beszéltél, sajnálod, hogy le kellett vágnod a hajad a szerep kedvéért. Most mit gondolsz erről?

Gwendoline Christie: Most már tetszik, sokkal kevesebb ideig tart elkészülni! Meg nincs útban, amikor csinálom a napi nyolc órás edzésemet (nevet).

Szereted, hogy ilyen férfias karaktert játszol?

Gwendoline Christie: Nagyon izgalmas, érdekes karakter. A harmadik évadban láthatjuk az evolúcióját, eltűnik a harcigép, és meglátjuk mögötte a nőt. Ez az utazás számára arról is szól, mit jelent nőnek lenni, és nem azon a módon, ahogy a világ diktálja neki. Nem egy tucatkarakter. A negyedik évadban többet látunk majd a jellemfejlődésből, nem várt helyzetekbe kerül, amelyekről nem tudja, hogyan fognak végződni.

Hogyan változtatta meg az életeteket a Trónok harca-jelenség? Meglepett titeket, hogy ennyi embert érdekel a sorozat?

Gwendoline Christie: Nagyon!

N C-W.: Szakmai szinten hozott változásokat, mert egy csomó ember nézi, ami nekem jó, hiszen színész vagyok. Személyes szinten viszont minden ugyanolyan, mint eddig, és remélem, hogy ez így is marad.

Gwendoline Christie: Jó benne lenne valami olyasvalamiben, amit az emberek néznek, lelkesednek érte, és ami ekkora érzelmi reakciót vált ki belőlük. Kiváltság ennek része lenni.

Mi volt a legextrémebb élményetek a rajongókkal?

Gwendoline Christie: Mindig ezt kérdezik tőlem, és semmit sem tudok rá mondani, velem soha nem történt semmi különös.

N C-W.: Nekem van egy sztorim. Az edzőteremben voltam, éppen zuhanyoztam. Erre valaki megkérdezi tőlem, mit csinálsz itt? Én meg csak nézek, hogy mi van, sose láttam a srácot, ő is meztelen, én is az vagyok. Azt mondja, te vagy az a fickó, Jaime Lannsister. Mire én, igen, az vagyok. Megkérdezi, hogy mi a fenét csinálok ott. Hát kondiztam, és most zuhanyozok. Na, ez egy kicsit fura volt.

Hamarosan érkezik a Tengerjáró Davost alakító Liam Cunninghammel és a Melisandre-t alakító Carice van Houtennel készített interjúnk is. Ha még több érdekességre kíváncsi a sorozatról, olvassa el a londoni sajtóeseményről írt riportunkat is.

A Trónok harca új évada április 7-től látható az HBO-n és az HBO GO-n. Az HBO GO szolgáltatás (hbogo.hu) országosan csak a Telekom hálózatában elérhető.