Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást keltett egy műsor terve, amelyben három, transzplantációra váró beteg küzdött volna egyetlen veséért - kiderült azonban, hogy csak egy rendhagyó kampányról van szó.
Vágólapra másolva!

Az annak idején a Big Brother-t is kiötlő holland cég, az Endemol rukkolt elő a De Grote Donor Show (vagyis A nagy donor-show) című produkcióval, mely akkora felháborodást keltett, hogy nem csak emberjogi szervezetek, de politikusok sokasága is felemelte szavát a műsor ellen. A készítők azonban váltig állították, hogy ők csak a transzplantációs rendszer visszásságaira szeretnék felhívni a figyelmet.

A június 1-jén adásba került, nyolcvanperces show-ban kiderült, nem a levegőbe beszélnek: az előre közölt műsorterv szerint ugyanis maga a donor, egy végstádiumban lévő, 37 éves nő döntötte volna el, hogy a három beteg közül kinek adja a veséjét - persze bevonták a nézőket is, akik sms-ben próbálták a számukra legszimpatikusabb "versenyző" oldalára állítani a donort. Nos, mint utóbb kiderült, a donort egy teljesen egészséges színésznő alakította, a show átverés volt.

Persze csupán a nézőket verték át, nem a valóban új vesére váró három beteget - ők ugyanúgy részesei voltak a show-nak, mivel maguk is úgy érezték, hogy a vitatott műsor segíthet a helyzetükön. Végül is sikerült a kampány, hiszen a szervátültetésről már így is több szó esett a műsor kapcsán, mint az utóbbi években bármikor, és már az adás előtt is többen felajánlották veséjüket a majdani két "vesztesnek".

"Nem fogunk csak úgy odaadni egy vesét, azzal azért túl messzire mennénk" - mondta a leleplezés pillanatában a műsorvezető, Patrick Lodiers, finoman utalva a show-t ért korábbi támadásokra. A produkciót így utólag már többen pozitívan értékelik, hiszen, ha sajátos eszközökkel is, de egy fontos problémára hívta fel a figyelmet. A holland kulturális miniszter, Roland Plasterk például "fantasztikus trükknek" nevezte a műsort.