Reklámok jöhetnek a teljes árú videójátékokba

Vágólapra másolva!
Az EA már dolgozik a koncepció megvalósításán. Bár a fizetős játékokban megjelenített reklámok eddig sem voltak teljesen példa nélküliek.
Vágólapra másolva!

Nagyon nehéz időket él a videójátékipar, konzolokon és számítógépeken is stagnál a játékosbázisok mérete és költése. Javarészt ennek a számlájára írhatóak az elmúlt két év gigantikus leépítései, több százezer játékipari munkás veszítette el az állását a kényszerű tisztogatások és átszervezések során, a legutóbb mindenki döbbenetére két nagynevű stúdiót zárt be a Microsoft.

burnout paradise remastered videojáték
A Burnout Paradise eredeti változata is tele volt valódi hirdetéseket mutató reklámtáblákkal
Fotó: Electronic Arts

A várakozások szerint a játékipar bevétele nem mostanában áll újból növekvő pályára, így törik a fejüket a kiadók és a fejlesztők, hogy miként tudnának alternatív módon bevételre szert tenni, az eddigi költségcsökkentések legfeljebb a helyzetük rövid távú stabilizálására alkalmasak. Nemrégiben a Blizzard egyik korábbi felsővezetője borravalós rendszer bevezetését pedzegette, ám ennél realisztikusabb megoldás, hogy megjelenhetnének a reklámok a játékokban.

A nem feltétlenül fogyasztóbarát üzleti praktikái miatt vegyes megítélésnek örvendő Electronic Arts rajta is van az ügyön, árulta el részvényesi kérdésre Andrew Wilson vezérigazgató a legutóbbi pénzügyi jelentés ismertetésekor. A cégvezető szerint egyelőre kutatási és fejlesztési stádiumban van a projekt, az ötlet szerint egy online rendszer dinamikusan reklámokat mutathatna az EA teljes árú játékaiban elhelyezett hirdetési felületeken.

Nem tudni, hogy mikor debütálhat a rendszer, már amennyiben ez egyáltalán megtörténik.

Érdemes megemlíteni, hogy a játékokban való efféle reklámozás nem teljes újdonság, ráadásul megfelelő kivitelezés mellett nem a világ vége a játékosok számára. Az egyik emlékezetes példát maga az EA szolgáltatta a Burnout Paradise nyílt világú autóversenyzős játék eredeti változatában, többek közt az út szélére tett reklámtáblákon jelentek meg a szponzorok hirdetései. Ezen túlmenően az Alan Wake szintén eredeti kiadásában Energizer elemeket használt a rémálomba sodródott főszereplő, az amerikai verzióban még Verizon Wireless hirdetőtáblák is akadtak. Azóta mindkét említett játékból megjelent már remastered változat, a fejlesztők eltávolították belőlük a régi reklámokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!