Újra hódít a retro butatelefon, pörögnek a Nokiák, Ericssonok

Vágólapra másolva!
De vajon miért választják egyre többen ezeket a készülékeket? Mik a butatelefon előnyei az okostelefonnal szemben?
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években egyre több figyelem irányul a retro stílusú butatelefonokra, amelyek hosszú idő után újra előtérbe kerülnek a mobiltelefon piacon. Ezt a trendet már évek óta látjuk, és néhány gyártó már meg is próbálta meglovagolni, több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebbel, ezért a rajongók is inkább a mobiltelefon hőskorából származó készülékekkel nosztalgiázgatnak. De mi lehet az oka ennek a váratlan visszatérésnek? Vajon a nosztalgia hajtja az embereket, vagy talán más okok is állnak a háttérben?

Retro butatelefonok Ericsson, Nokia
Egy szép kis Ericsson kollekció, benne egy fóliás kijelzős R320S.

A nosztalgia és a stílus a butatelefon legnagyobb előnyei?

Az egyik legnyilvánvalóbb ok, amiért az emberek visszatérnek a retro butatelefonokhoz, az a nosztalgia érzése. Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a mobiltelefonok nem voltak túl bonyolultak és nem szolgáltak annyi különleges funkcióval, mint ma. Az egyszerűbb, letisztultabb design és a fizikai gombok használata sokak számára vonzóvá teszi ezeket a régi típusú telefonokat. A legtöbb rajongó még fiatalabb korában találkozott először ezekkel a készülékekkel és ezért mélyen gyökerező nosztalgikus érzések is fűzik őket hozzájuk.

Nokia 3410. Nagysláger volt. Ma újra az lehet.
A Nokia 3410 nagy sláger volt és még mindig működik.

Ezek közt a felhasználók közt rengeteg „gyűjtő” is van, akinek nem csak egy-egy ilyen butatelefon van a birtokában. Akár a több száz darabos gyűjtemények is előfordulnak. De az igazán jellemzőek inkább a tematikus gyűjtemények, amelyek egy adott gyártó készülékeiből állnak, illetve olyan is van, aki csak egybizonyos készülékből rendelkezik több darabos gyűjteménnyel. Itt az olyan legendás telefonok szoktak megjelenni, mint például a Matrix-ban is szerepelt Nokia 8110-es, a „cápauszony-antennás" Ericsson R310 vagy a megbízhatóságáról és hosszú üzemidejéről is ismert 6310-es, amit még ma is nagy szeretettel használnak sokan, akiknek nincs szüksége okostelefonos funkciókra.

Jobb akkumulátoridő és tartósság

Egy másik fontos tényező, amiért az emberek az okostelefonok helyett butatelefonokat választanak, az az akkumulátoridő és a tartósság. A legtöbb retro butatelefon jóval hosszabb üzemidővel rendelkezik, mint a mai okostelefonok mivel kevesebb energia szükséges a működésükhöz.

Retro butatelefonok Ericsson, Nokia
A nokia 8210 egy cuki kis butatelefon.

Gondoljunk csak arra, mennyit fogyaszt egy mai 5-6 hüvelykes telefon óriási felbontású, színes kijelzője és ehhez képes mennyit fogyaszthat egy apró, monokróm butatelefon kijelző. Nem is beszélve arról, hogy a régi telefonoknak nem kell folyamatosan internetkapcsolatot tartaniuk, hiszen nem várunk rajtuk messenger üzenetek és emaileket. Emellett a fizikai gombok és a strapabíró kialakítás miatt a butatelefonok sokkal ellenállóbbak lehetnek a mechanikai sérülésekkel szemben, mint az okostelefonok, amelyeken, ha megreped a kijelző egy esés után, akkor egyben a beviteli felületet sem tudtuk többé használni, amíg ki nem cseréljük a teljes kijelzőt, ami általában elég komoly kiadás.

Megcsömörlés az okostelefonoktól

Az okostelefonok fejlődése ugyan rengeteg új lehetőséget és kényelmet kínál a felhasználóknak, de néhányan mégis úgy érzik, hogy túl bonyolulttá váltak és túl sok időt töltenek velük. Az emberek egy része egyszerűen visszatérne a kevesebb funkcióval rendelkező, kevésbé zavaró butatelefonokhoz, hogy újra értékelhessék az egyszerűséget és a figyelemelterelés nélküli időt, amikor nem kell minden pillanatban elektronikus leveleket, híreket olvasniuk, nem kapnak napi száz „speciális ajánlatot” és egyik influencer sem akarja megmondani, melyik a legjobb arcszesz vagy tévé, amit azonnal meg kell venniük.

Összefoglalás

Az újra felbukkanó retro butatelefonok hódításának számos oka lehet, de az egyik legfontosabb az, hogy az emberek újra felfedezik az egyszerűséget és a tartósságot a modern technológia összetettsége és sebezhetősége ellenében. A nosztalgia érzése, a jobb akkumulátoridő és a tartósság mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a retro butatelefonok ismét népszerűvé váljanak a mobiltelefon piacon. 

Retro butatelefonok Ericsson, Nokia
Az egykor szupermenő Nokia 8110 sajnos egy nem működő verzióban keveredett ebbe a fura társaságba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!