Térdfájást okozhat a túl sok mobilozás

Woman athlete runner touching Knee in pain, fitness woman running in summer park. Healthy lifestyle and sport concept knee sprain trauma running pain touching run woman athlete concept fitness runner sport summer injury lifestyle active activity ankle ath
Woman athlete runner touching Knee in pain, fitness woman running in summer park. Healthy lifestyle and sport concept.
Vágólapra másolva!
Újabb egészségügyi problémával hozták kapcsolatba az eltúlzott képernyőidőt.
Vágólapra másolva!

A túlzásba vitt mobilhasználat fizikai és mentális egészségügyi gondok széles skáláját okozhatja, az előbbiek közül a látásgondok és a nyakfájás a legismertebbek. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) most újabb felfedezést tett, a kutatói közvetlen összefüggést találtak a túl sok mobilozás és a térdfájdalmak kialakulása között.

Mobilozás helyett jobb futni, bár az is okozhat térdfájást Forrás: 123RF

A nemrég publikált kutatás alapján a mobiljuk kijelzőjét napi négy óránál is többet nézők esetében jelentős mértékben nő a különféle izmokkal és ízületekkel kapcsolatos panaszok valószínűsége. A specifikusan kiemelt térdfájás két oka, hogy egyrészt a telefonozásból fakadó testtartások egy része a nyak mellett a térdre is hosszan tartó és szokatlanul nagy nyomást tud helyzeni, másrészt a mozgás hiánya miatt nem történik meg az ízületek természetes „olajozása", ami sérülésveszélyes.

A térdfájásos probléma megoldása egyszerű, vissza kell vennie a mobilozásból és jelentősen növelni kell a mozgás mennyiségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!