Közel háromszáz sötét webes dílert vettek őrizetbe

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Nem mentette meg őket a lebukástól a Tor-hálózaton való üzletelés.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legnagyobb sötét webes leszámolásáról adott hírt az Europol és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, amely újabb példával szolgál arra, hogy a Tor-hálózaton való üzletelés nem jelent garanciát az anonimitás megőrzésére.

Nem védte meg a drogdílereket a sötét weben való üzletelés Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A SpecTor névre keresztelt nemzetközi akció körülbelül egy éve folyamatosan zajlott, a német rendőrség tette lehetővé, miután 2021 decemberében lefoglalta a drogok árusítására kitalált Monopoly Market piactér infrastruktúráját, majd abból nagy mennyiségű adatot nyert ki az eladókról és a vevőkről.

Az adatok elemzésének előrehaladtával folyamatossá váltak a Európában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában a házkutatások és letartóztatások. Az érintett országok rendőrségei összesen 288 dílert kerítettek kézre, plusz lefoglaltak 50,8 millió euró értékű pénzt és kriptovalutát, 850 kilogramm drogot, továbbá 117 lőfegyvert.

A tájékoztatás szerint a Monopoly Marketplace dílerei más sötét webes piactereken is jelen voltak, így ha azokat egyelőre nem is sikerült lekapcsolni, de a kereskedőiket megritkították a rendőrségek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!