Hadat üzen az etikátlan appoknak a Play Áruház

okostelefon mobilozás telefon smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kötelező lesz a fióktörlési funkció, limitációkat kapnak a pénzkölcsönzők.
Vágólapra másolva!

Gyakori és etikátlan üzleti praktikákra kíván lecsapni a Play Áruház szabályzatának módosításával a Google, a remények szerint az új szabályok javítják majd a felhasználók magánszférájának védelmét, adott esetben pedig akár a magánélethez fűződő joguk védelmét.

A kép csak illusztráció Forrás: Jéshoots / Pexels

A többséget érintő változtatás, hogy jövő tavasztól amelyik mobilapp felhasználói fiókok létrehozására ad lehetőséget, annak a fiókban tárolt adatok törlését, továbbá a fiók törlését is lehetővé kell tennie. A törlési lehetőségeket webes felületen is elérhetővé kell tenniük a fejlesztőknek, hogy ne kelljen az igénybe vételük miatt újratelepíteni a mobilappjaikat.

A másik fontos változtatás a személyi hiteligénylő szolgáltatásokat érinti, ezek 2023. május 31-től nem férhetnek hozzá a futtató készülék külső háttértárának tartalmához, a fotókhoz, a videókhoz, a névjegyzékhez, a hívásnaplóhoz, továbbá a precíz helymeghatározáshoz. Egyes hitelezőcégek ezekkel visszaélve gyakorlatilag zaklatják a fizetéssel elmaradt ügyfeleket, például a telefonkönyvükben lévőket hívogatják, hogy a megszégyenítésükkel késztessék őket az adósságuk rendezésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!