Ilyen laptopot még nem látott

Asus Zenbook 17 Fold, laptop, összehajtható, teszt
Asus Zenbook 17 Fold.
Vágólapra másolva!
Az Asus Zenbook 17 Fold egy egyedülálló külsejű laptop, de vajon mennyire használható a napi munka során? Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

A hordozható számítógépek piaca évről-évre dinamikusan nő, ami nem is meglepő, hiszen e masinák mostanra tömegek számára váltak és válnak az élet megkerülhetetlen részévé. A nagy iparági szereplők folyamatosan keresik az új utakat, amelyekkel folyamatosan tágíthatják a határokat, aminek eredményeként a közelmúltban már számos érdekes, előremutató termék született.

Asus Zenbook 17 Fold. Forrás: Origo

Ezek közül is kiemelkedik az Asus fejlesztése, amely a nagyközönség előtt tavaly ősszel mutatkozott be a legnagyobb európai technológiai szakkiállításon, az IFA-n. A Zenbook 17 Fold kijelzője ugyanis úgy hajtható össze, mint egy könyv vagy egy füzet, ez a megoldás pedig elméletileg rengeteg új lehetőséget rejt magában. A modell nemrég hazánkba is megérkezett, és mi is lehetőséget kaptunk rá, hogy leteszteljük, kipróbáljuk.

Képernyő: összehajtva

A modell nagy extrája a 17 inches, kettéhajtható OLED képernyő, amelynek köszönhetően a modell hagyományos tabletként, laptopként és monitorként is megállja a helyét.
A kijelző egyébként nem mellékesen nagyon jó képminőséget garantál, hiszen a felbontása 2560x1920, ennek köszönhetően pedig a részletesség kimagasló, és még a legfinomabb átmenetek visszaadása is biztosított.

Az alkalmazott OLED képalkotási eljárás pedig minden fátyolosságtól mentes ragyogó tónusokat, tökéletes betekintési szöget, illetve kontrasztot garantál.

A fényerő ráadásul kellően magas ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni a terméket. Azaz akár a parkba is kiülhetünk vele dolgozni, ráadásul a nagy dinamikatartományú videók, játékok és filmek látványos megjelenítése is megoldott. A hajlítás egyébként problémamentes, a képernyő egyáltalán nem törik meg, és nem is érzékelhető zavaró hullámosodás. A készülékház kellően stabil, így tényleg egyetlen mozdulattal tabletből vagy monitorból laptop varázsolható belőle.

Sci-fi külső

Az összhatás értelemszerűen nagyon látványos. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy ízig-vérig státuszszimbólumról van szó. A súlya másfél kilogramm, a legnagyobb vastagsága pedig 2,5 centiméter, ami azt jelenti, hogy egészen kényelmesen hordozható.

A hajlítható képernyő a kulcs. Forrás: Origo

Található rajta egy beépített HD webkamera, illetve a hangszórókat sem spórolták le róla. Ezek hangereje meglepően nagy, viszont a hang minősége távol van a tökéletestől. A basszusok hiányoznak, de nagyon, ám ez nem lepett meg minket különösebben, hiszen manapság minden táblagép és notebook küzd ezzel a problémával. Az akkumulátorra a mérnökök nagy hangsúlyt fektettek, hiszen tudták, hogy a nagy képernyő zabálja az energiát. 75 wattórás (Wh) teleppel látták el, amely átlagos használat (netezés, szövegszerkesztés, videózás stb.) mellett mintegy 7 órányi működési időt szavatol 50%-os fényesség mellett, amely abszolút vállalható teljesítmény. A hűtéstől nagyon tartottunk, mert bizony benne volt a pakliban, hogy a hőelvezetéssel lesznek problémák, de szerencsére a készülék pozitív csalódást okozott: Még a teljesítményigényes alkalmazások futtatása során is csak enyhe átmelegedést tapasztaltunk.

Teljesítmény

Ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni, hogy a teljesítménye a jobb grafikájú játékokhoz, 3D-s szoftverekhez, komolyabb videószerkesztéshez, animációs munkákhoz nem elég. Ugyanis a különálló videókártyát kihagyták belőle. Ez teljesen logikus döntés volt egyébként, hiszen a hajlítás miatt meg kellett volna növelni a készülékházat, és az árat is jelentősen megdobta volna.

Tabletként is használható. Forrás: Origo


Az Intel Core i7 processzor, és a 16 GB RAM egyébként az általános hétköznapi feladatokhoz, tehát az irodai szoftverekhez, képnézegetéshez, filmezéshez, netezéshez, levelezéshez, chateléshez vagy videótelefonáláshoz bőségesen elég. A sebesség rendben van, és a stabilitással sincs gond, hiszen fagyástól, összeomlástól sem kell tartani. Az 1 TB-os SSD pedig bőségesen elég, a tárolókapacitás tehát rendben van.

A termék része egy "rendes" billentyűzet. Forrás: Origo

Joggal merülhet fel mindenkiben, hogy ha laptopként használják, akkor virtuális billentyűzettel kell dolgozni, ami viszont rém kényelmetlen. Ez utóbbi állítással nem is vitatkoznánk, de a jelek szerint az Asus döntéshozói is így látják.

A termék dobozában ugyanis megtalálható egy "rendes", külső klaviatúra is, amelyet egyébként direkt e termékhez terveztek.

Láthatatlan mágnesekkel erősíthető fel a készülékházra, és Bluetooth révén vezeték nélküli úton csatlakozik a termékhez. Bár nem túl nagy, és a gombok nyomásútja is kicsi, azért egészen jól használható, és természetesen található rajta egy egeret helyettesítő tapipad is.

Szerintünk

Az Asus Zenbook 17 Fold egy abszolút előremutató eszköz, amelynél a koncepció kifejezetten életképesnek tűnik. Nem lennénk meglepve, ha a jövőben több hasonló hordozható készülék bukkanna fel. Viszont tény, hogy a tömeges elterjedésre várni kell egy darabig, a különleges kialakításnak ugyanis megkérik az árát. A termékért ugyanis 1,1 millió forintot kérnek el, de hát az extrém innovációnak mindig, mindenhol komoly ára van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!