Sikítva hasít a világ leggyorsabb SSD-je

cfd gaming pcie pci express 5.0 ssd háttértár
Január végén kaphatják meg a CFD Gaming csúcstempójú és méregdrága SSD-jét a japán vásárlók
Vágólapra másolva!
Huszonegyezres fordulatszámon működik az apró hűtőventilátora.
Vágólapra másolva!

A japán CFD Gaming jóvoltából a napokban piacra került a világ első PCI Express 5.0 csatolófelületet használó szilárdtest-meghajtója. Az egyelőre csak Japánban és 2 TB kapacitással kapható SSD már első ránézésre sem hétköznapi teremtés, a gyártó nem csak óriási hűtőbordát tett rá az elfogadható hőmérsékleten tartása érdekében, de még egy aprócska ventilátorral is kiegészítette a hűtőrendszerét.

A számítógépes hardverekkel kapcsolatos pletykáiról ismert, japán momomo_us twitterező nem is volt képes türtőztetni magát, vásárolt egyet. Az SSD gyors tesztelése során három dologra derült fény: egyrészt a szekvenciális írási és olvasási sebességek terén bőven hozza a reklámozott értékeket, másrészt véletlenszerű írásban és olvasásban alig gyorsabb PCI Express 4.0-s modellek krémje által nyújtottnál, harmadrészt pedig brutálisan hangos a hűtése.

A lenti videó nem igényel sok magyarázatot, a ventilátor a 17×17 mm méretéből fakadóan alapvetően nem képes sok levegőt megmozgatni, a mérnökök a problémát 21 ezres fordulatszámmal próbálták kompenzálni.

Hangerő tekintetében egy processzorhűtőhöz hasonlítható az SSD, de sokkal magasabb a hangfrekvenciája, zavarónak tűnik a zaja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!