Lát és gondolkozik: hátborzongató az új robotmunkás

robot, kanada, AI, MI, mesterséges intelligencia, okos
Vágólapra másolva!
Az Amazon legújabb robotjai már mesterséges intelligenciával és gépi látással működnek, így sokkal több mindenre képesek, mint az egyszerű robotkarok.
Vágólapra másolva!

A robotkarokban semmi új nincs, már 1961 óta használnak ilyeneket raktárakban, gyárakban. A technológia folyamatosan fejlődött, ezek egyre több feladatot tudtak elvégezni, de egy bizonyos szintnél nem voltak képesebbek tovább fejlődni, mígnem megjelentek a mesterséges intelligenciával felruházott robotok. Ennek egyik jelenlegi csúcsképviselője az Amazon Sparrow nevű robotja.

Ki tudja választani a megfelelő dobozt, amibe belefér még egy áru Forrás: Origo

Az egyszerű gyári robotokkal szemben, akik csak „vakon” pakolgatják a tárgyakat a megadott helyekre, a Sparrow „lát”. A robot olyan szenzorokkal van ellátva, melyekkel képes a tárgyak méretét, alakját, mozgását észlelni, és képes leolvasni a vonalkódjukat, majd a megfelelő helyre rakni őket.

A robot még messze nem tökéletes, jelenleg az Amazon teljes árukészletének 65%-át képes felismerni. Ez viszont annak tükrében, hogy a cégóriás mindenféle fajta, méretű, kategóriájú terméket árul, egy elég impozáns szám.

Az Amazonnál jelenleg több százezer ember dolgozik a raktárakban, akik a csomagokat rendezik, pakolják, de rengeteg kritikát is kapott a cég az embertelen munkakörülményei miatt – forró, légkondícionálatlan épületek, túlhajtás, túl nehéz csomagok.

A Sparrow jelenleg a munkások mellett dolgozik, de a jövőben helyettesíteni is fogja tudni őket.

A cég mindig is az automatizációra törekedett, ebben pedig a Sparrow és a mesterséges intelligencia alapú robotok új dimenziókat nyithatnak meg.

Objektíven megvizsgálva a kérdéskört, ezen robotok egyértelműen előnyt jelentenek a következőkben: csökkentik a fizikai munkamennyiséget, elvégzik a veszélyes munkákat az emberek helyett, gyorsítják a folyamatokat, és képesek a hibákat detektálni, korrigálni.

Másrészről viszont negatív következményekként említhetjük, hogy emberek veszítik el a munkahelyüket, nagy zajszennyezéssel járnak, ezek a robotok hangosak, és kiberbiztonsági kockázatot hordoznak magukban, mivel folyamatos internetkapcsolattal rendelkeznek.

A Sparrow előhírnöke a jövő iparának, úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi látás a jövőben kikerülhetetlen lesz a raktárak életében is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!