Betiltották Brazíliában a legtöbb iPhone forgalmazását

instagram mobilozás közösségi média
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A minisztérium szerint csak a vevők legombolása, hogy nincs akkutöltő a dobozukban.
Vágólapra másolva!

Az iPhone 14 bejelentése előtt egy nappal lecsapott a brazil igazságügyi minisztérium az Apple-re, azonnali hatállyal betiltotta az országban az iPhone 12 és újabb, továbbá általánosságban véve az akkutöltő nélkül érkező iPhone modellek forgalmazását.

A Samsung is összetűzésbe került a hiányzó akkutöltő miatt a brazil fogyasztóvédelemmel, ám hajlandónak bizonyult a kiegészítőre igényt tartó vevőknek ingyen biztosítani egyet, amivel el lett simítva az ügy Forrás: cottonbro / Pexels

A vállalat az iPhone 12-től szedte ki a töltőt a készülékek dobozából, állítása szerint környezetvédelmi okból: sokkal kevesebb elektronikai hulladék keletkezik a többség számára szükségtelen töltők mellékelése nélkül, ráadásul a készülékek dobozai is kisebbé és könnyebbé válhattak. Az utóbbi egyrészt anyagspórolást jelent, másrészt raklaponként sokkal több szállítható egyszerre a termékekből, így a fuvarozás terén is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás.

Az Apple számításai szerint a töltők mellékelésének befejezése éves szinten olyan hatással jár, mintha eltűnne 450 ezer autó az utakról. Ez nem hatotta meg a brazil igazságügyi minisztériumot, állítása szerint a töltők dobozokból való kiszedése nem csökkentette a termékek vételi árát, így

az Apple lényegében csak legombolja a vevőket.

A hivatal szerint az Apple más módszerekkel is elérhetné a környezetvédelmi céljait, például átállhatna az USB-C csatlakozó használatára a termékein. Ez egyébként meg fog történni, 2024 őszétől az EU előírja a mobilokon az USB-C csatlakozó használatát, plusz Brazíliában is tervbe van véve a port kötelezővé tétele, így az Apple várhatóan világszerte nyugdíjazza majd a saját Lightning kapuját.

A brazíliai fejleményt kommentálva kapcsán az Apple kiemelte, hogy világszerte több milliárd USB-A csatlakozós töltő van a fogyasztóknál, amelyeket felhasználhatnak az iPhone-jaik töltésére. A hatóság döntése ellen fellebbezni fog.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!