Óriási baki csúszott a legújabb Windowsokba

windows 11
Egy bug miatt nem törlődnek a PC alaphelyzetbe állításakor a felhasználói adatok a Windows 10 és a Windows 11 éppen aktuális főverzióiban
Vágólapra másolva!
Egy hiba miatt böngészhetőek az előző felhasználó állítólag törölt állományai.
Vágólapra másolva!

Legyen szó a személyes tulajdonú számítógép eladásáról vagy a céges PC másik dolgozónak való odaadásáról, a korábbi felhasználó adatainak törlése elengedhetetlenül fontos az adatbiztonság megőrzésének céljából. Ez a feladat az újabb Windowsokban a számítógép alaphelyzetbe állításával könnyedén megoldható.

Egy bug miatt nem törlődnek a PC alaphelyzetbe állításakor a felhasználói adatok a Windows 10 és a Windows 11 éppen aktuális főverzióiban Forrás: Origo

Pontosabban annak kellene lennie, ám az üzleti ügyfelek számára informatikai szolgáltatásokat nyújtó Call4Cloud cégnél dolgozó Rudy Ooms nemrégiben súlyos hibára lett figyelmes: a Windows 10 és a Windows 11 éppen legújabb 21H2 változatai az alaphelyzetbe állításkor nem törlik a számítógépekről a felhasználói adatokat, hanem csak átmozgatják azokat a C: meghajtó gyökérkönyvtárában lévő Windows.old mappába.

A mappa létrehozása és az adatok átmozgatása normális, azonban az alaphelyzetbe való visszaállítás utolsó lépéseként ezt a mappát is törölnie kellene a Windowsnak, ami valamiféle hiba miatt az érintett rendszereken nem történik meg. A számítógépek újraindítása után látszólag minden rendben van, azonban a kérdéses mappát manuálisan megnyitva elérhetőek a korábbi felhasználó adatai, ami óriási biztonsági kockázatot jelent.

A probléma a helyben elvégzett és a távolról indított alaphelyzetbe állításokat is érinti, hírünk írásáig a Microsoft nem kommentálta a problémát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!