Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fény derülhetett az Android 14 egyik újítására

mobilozás okostelefon zenehallgatás smartphone music
A kép csak ilusztráció
Vágólapra másolva!
Nem válnak majd papírnehezékké az igazán régi mobilok és tabletek.
Vágólapra másolva!

A mobilos híreket követőknek jó eséllyel dereng még, hogy 2021-ben jelentős probléma támadt a régi androidos eszközökkel, a rendszer 7.1.1-es vagy régebbi kiadását futtató készülékek majdnem elkezdték megtagadni a webhelyek és webszolgáltatások jókora részéhez való csatlakozást.

A Google újabb rendszerkomponens frissítésére válhat képessé az Android 14-től Forrás: Luisella Planeta Leoni / Pixabay

A hibajelenség felbukkanását végül sikerült megakadályozni egy kerülőutas megoldással. A gond hátterében egy gyökértanúsítvány lejárta állt, ezek az Androidba beépítve szállított tanúsítványok teszik lehetővé, hogy a mobileszközökön futó alkalmazások képesek legyenek titkosított adatkapcsolatot létrehozni a webszerverekkel, például mikor a felhasználók megpróbálnak betölteni egy HTTPS protokollt használó webhelyet a böngészőben.

A tanúsítványkezelés androidos implementációjának nagy hátránya, hogy a gyökértanúsítványok csak androidos rendszerfrissítéssel aktualizálhatóak, így ha közeleg az érvényességük lejárta, akkor a csatlakozási gondok elkerülése érdekében a készülékek gyártóinak frissítéseket kellene kiadniuk a sok éve nem támogatott eszközeikre. Ezt jó eséllyel semelyik sem lenne hajlandó megtenni, így tavaly óriási szerencse volt, hogy sikerült alternatív módon rendezni a helyzetet.

Mishaal Rahman fejlesztő szerint a jövőre érkező Android 14-gyel végre megoldódhat a probléma, a Google dolgozik egy új modulon, amely segítségével közvetlen a Play-szolgáltatásokon át frissíthetőek lesznek a készülékeken lévő gyökértanúsítványok.

Közvetlenül a Google kívánja naprakészen tartani az eszközökön lévő tanúsítványokat, kiveszi a gyártók kezéből a frissítési munkát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről