Értékes nyereményekért folyik az IT Fitneszteszt

apple macbook laptop notebook noteszgép számítógépezés home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A hitelesített szakasz után bárki fényt deríthet majd a digitális készségeire.
Vágólapra másolva!

Tavasz óta zajlik és egészen október végéig folytatódik a V4-es országokban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeit feltérképező online felmérés, a négy országban mostanra több mint 80 ezer kitöltőt számláló IT Fitneszteszt. Magyarországról az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért csatlakozott a projekthez annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kaphasson a fiatalok digitális készségeiről.

Az iskolai tananyag ismerete helyett a tényleges képességekre fókuszál a felmérés Forrás: Andrew Neel / Pexels

A négy országban zajló projekt elsődleges célja az, hogy kiderítse, mennyire fejlett digitális készségekkel rendelkeznek a V4-országok diákjai. A felmérés készítői kifejezetten a mindennapi élet, tanulás, munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálják a projekt keretében, nem pedig az iskolai informatikaórák tananyagát kérik számon a kitöltőkön.

A felmérés hitelesített része Magyarországon április 6. és október 31. között zajlik, de ezt követően is tesztelhetik magukat az érdeklődők az IT Fitneszteszt honlapján. A V4-országokban elvégzett kompetenciateszt eredményei jövő év elejére lesznek elérhetőek: a négy országban zajló, egységes lebonyolítás révén az IT Fitneszteszt megalapítása óta idén először az eredmények régiós összevetésére is mód nyílik majd.

A teszt kitöltése nagyjából 45 percet vesz igénybe. Az 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok, tanárok és speciális feltételeket teljesítő oktatási intézmények nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak. A legszerencsésebb diák fődíjként például egy Xbox konzolt kap, egy szerencsés iskola pedig egy Maker's Red Box alkotópedagógiai csomagot nyerhet meg 1,7 millió forint értékben. A fődíjakon kívül további értékes nyereményekért is versenybe szállhatnak a diákok, a tanárok és iskoláik.

Gyakorlati készségeket tesztelnek
Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz az általános, a kitöltőre vonatkozó demográfiai kérdéseken felül. Külön 20 kérdéses online feladatsor készült az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy fokkal összetettebb, 25-ös kérdéssort kell megoldaniuk. A középiskolai kérdőívet nem csak diákok, hanem bárki kitöltheti, aki kedvet érez ahhoz, hogy 25 összetettebb feladatot digitális készségei segítségével megoldjon.

A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. A kitöltők a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!